Kari Lumikero
Kari Lumikero

Hänen ansioikseen luettiin mm. nopea ja monipuolinen uutisointi tuoreeltaan Thaimaan tulvakatastrofista viime vuoden lopulla. Lumikero on tullut MTV3:n toimittajaksi vuonna 1986. Hän on toiminut mm. freelancerina ja Ruotsissa suomenkielisen radion toimittajana. Kari Lumikero on kolmannen polven toimittaja.

Vuoden juttu-palkinnon sai toimittaja Marjut Lindberg, Helsingin Sanomat. Hänen juttunsa “547 hoitajaa” julkaistiin 12.12.2004.

Perustelu: Liikuntakyvyttömän vanhukset elämästä tehty pysäyttävä juttu, jossa konkretisoidaan taitavasti ja alleviivaamatta vanhusten kotihoidon arkea. Yksilön kautta kerrottu tarina nosti uudella tavalla keskusteluun yhteiskunnallisesti merkittävän aiheen, joka mediassa helposti unohtuu. Jutussa näkyi myös toimittajan pitkäaikainen ja perusteellinen paneutuminen aiheeseen.

Vuoden journalistinen uudistus-palkinto myönnettiin Kauppalehden Pressolle. Palkinnon sai toimituspäällikkö Juha Ruonala & työryhmä

Perustelut: Monipuolinen lehti, joka pyrkii tavoittamaan selkeän kohderyhmänsä – nuoret kaupunkilaiset – kunnianhimoisella journalismilla. Merkittävällä panostuksella tehty rohkea avaus kilpailuille lehtimarkkinoille osoittaa luottamusta sanomalehdistön tulevaisuuteen.

Palkintolautakuntaan ovat kuuluneet päätoimittaja Merja Ylä-Anttila (puheenjohtaja), päätoimittaja Terttu Häkkinen, lehdistöneuvos Vesa-Pekka Koljonen, päätoimittaja Pertti Monto, tutkijatohtori Tuomo Mörä (sihteeri), viestintäjohtaja Erik Månsson, apulaisjohtaja Leena Pasanen, toimittaja Yrjö Rautio ja freelance-toimittaja, elokuvantekijä Virpi Suutari.

Suuri Journalistipalkinto jaettiin Suomessa nyt neljännen kerran. Bonnier AB:n perustama palkinto myönnetään edellisen vuoden journalistista saavutuksista. Palkinnon suuruus on 7500 euroa kussakin luokassa. Ruotsissa vastaavaa palkintoa on jaettu vuodesta 1966 lähtien.