Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen on päättänyt, että myös Suomessa ryhdytään laatimaan listaa erityisen merkittävistä tapahtumista, jotka pitäisi olla vapaasti vastaanotettavissa televisiossa.

”Olen katsonut listan laatimisen tarpeelliseksi, koska digitaalisoinnin myötä maksutelevisio yleistyy nopeasti ja tärkeimpien tapahtumien näkyminen vapaasti vastaanotettavina on turvattava myös tulevaisuudessa”, ministeri Luhtanen sanoo.

Listasta aiotaan tehdä suppea: se kattaisi vain keskeisimmät tapahtumat. Ministeri Luhtanen ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, mitkä tapahtumat lopulliselle listalle otetaan. Listalle tulevat kuitenkin ainakin olympialaiset.

Liikenne- ja viestintäministeriö ryhtyy neuvottelemaan televisiointioikeuksien haltijoiden ja EU:n komission kanssa.

Vastaava lista on tehty jo viidessä EU-maassa, ja se on tekeillä myös Belgiassa ja Ranskassa. Valtioneuvosto päässee vahvistamaan lopullisen listan vasta tämän vuoden lopulla.