Dagens Nyheter kysyy lehdessään lauantaina 5. maaliskuuta syyttäjä Britt-Marie Hägglundilta, miksi hän syyttää lehtien vastaavia toimittajia. Hän vastaa, että ”valtakunnan oikeus on päättänyt, että meillä on Ruotsissa oikeus harjoittaa pelimonopolia. Peruskysymys ruotsalaisesta pelimonopolista suhteessa EU-oikeuteen ei ole kuitenkaan hyvin yksinkertainen”, hän toteaa.

Päätoimittajat tuomitsevat jyrkästi syyllistyneensä rikokseen. Syytettyinä ovat Stockholm Cityn päätoimittaja Mikael Nestius ja Aftonbladetin päätoimittaja Anders Gerdin. Ilmiannon on tehnyt arpajaistarkastaja eli Lotteriinspektionen sillä perusteella, että lehdet julkaisivat ulkomaisten pelifirmojen Expektin, Unibetin ja Ladbrokesin mainokset vuosina 2003 ja 2004. Tuomiona voi olla sakkoja.

Ilmoituksia on julkaissut myös iltapäivälehti Expressen, joka on syyttäjällä tutkittavana, mutta päätoimittaja Otto Sjöberg ei ole saanut vielä syytettä. Dagens Nyheterin mukaan sytteitä on tulossa vielä roppakaupalla lisää.

Mediaviikon kommentti:

Surkuhupaista farssia sananvapaudesta

Ruotsin mediaoikeudenkäynnit alkavat muistuttaa farssia sananvapaudesta. Ruotsi, joka on perustuslaillisen sananvapauden kehto, on itse nyt sotkeutunut pahemman kerran sananvapauden rajoituksiin naurettavalla tavalla. Tosiasiassa ruotsalaisetkin elävät globaalissa mediaympäristössä, jossa heidän luettavanaan ja saatavilla on valtaisa määrä pelimainoksia koskevaa informaatiota ja mainoksia eri lähteistä. He myös pystyvät pelaamaan tuhansia pelejä internetissä.

Vaikuttaa siltä, että puolisosialistinen holhousyhteiskunta etsii nyt lehdistön kautta rajojaan, kuinka pitkälle muutoin demokraattinen valtio voi määrätä, mitä tiedotusvälineet saavat julkaista ja mitä ihmiset lukea. Mutta jopa syyttäjäkin alkaa empiä, onko monopolien ylläpitäminen lopulta EU-lakien mukaista. Monopolit eivät ainakaan muutoin liiketoiminnassa ole sallittuja. Peleissähän on kyse lopulta valtion harjoittamasta erittäin kannattavasta liiketoiminnasta, jonka se haluaa pitää itsellään kynsin hampain.

Myös Suomessa seurataan tarkoin Ruotsin tapahtumia. Meillä Veikkaus Oy toimii vastaavalla tavalla kuin Svenska Spel. Suomessa ”suojellaan” myös kuluttajia ulkomaisten peliyhtiöiden ilmoituksilta. Pohjoismaat joutunevat vähin erin höllentämään linjaa, koska kansalaiset ajavat itse oikealta ohi. Heidän ei tarvitse enää kuunnella valtion ohjeita, mitä saa lukea, vaan voivat aukaista nettiselaimensa ja ryhtyä vapaasti lukemaan peli-informaatiota!

Sitä paitsi Svenska Spel ja Veikkaus lopulta ovat kärsijöitä, koska niiden maine alkaa rapistua. Kansalaisten mielestä tällaisten monopolien öykkäröinti alkaa tuntua epämiellyttävältä. Kuluttajat äänestävät jaloillaan. Pohjoismaiset tiedotusvälineet, jotka joutuvat syytteeseen, eivät varmastikaan tule piilottelemaan asiaa, vaan lyövät lisää löylyä kiukaalle.