Canal+ kertoo tänään tiedotteessan, että se ei vastusta nk. urheilun EU-listaa, jolla turvataan TV-näkyvyys yhteiskunnallisesti tärkeille tapahtumiille. Yhtiö kuitenkin toteaa perään, että EU-listaa ei kuitenkaan tarvita Suomessa. Kauppalehti otsikoi tänään, että “Canal tyrmää urheilun EU-listat”.

Liikenne- ja viestintäministeriö järjestää perjantaina kuulemistilaisuuden, jossa tv-kanavien ja urheilujärjestöjen edustajat keskustelevat EU-direktiivin mukaisen tapahtumalistan tarpeellisuudesta. EU-maat voivat tarvittaessa listata yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat, joiden televisionäkyvyyden tulee kattaa mahdollisimman suuri joukko kansalaisia. Pohjoismaiden suurimman maksutelevisioyhtiön, CANAL+:n mielestä tällaista listaa ei tarvita. Jos lista kuitenkin halutaan laatia, sen pitäisi täyttää tietyt kriteerit.

CANAL+:n mukaan niin sanottua EU-listaa ei tarvita Suomessa. Mikäli liikenne- ja viestintäministeriö kuitenkin päättää laatia listan, ei CANAL+ aio sitä vastustaa. “Listaan tulee näkemyksemme ja EU-sääntöjen mukaan merkitä ainoastaan sellaiset kansainväliset suurtapahtumat, joilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys pitkällä aikavälillä, esimerkiksi olympialaiset tai hiihdon MM-kisat. Sen sijaan tapahtumat, joiden suosio on hetkellisesti kasvanut esimerkiksi Suomen edustajan saavutettua äskettäin menestystä lajissa, tulisi jättää listan ulkopuolelle. Jos lista laaditaan, sen tulee kestää aikaa, ei perustua trendeihin”, CANAL+:n maajohtaja Jarkko Nordlund
linjaa.

Kauppalehden mukaan YLE vaatii EU-listojen laatimista. MTV3 ja Nelonen eivät kannata listoja.

“CANAL+ on kiinnostunut ensisijaisesti sellaisten urheilulajien esitysoikeuksista, jotka voidaan esittää kausittain sarjoina tietylle katsojakohderyhmälle, kuten jalkapallon Englannin Valioliiga, Italian Serie A tai koripalloiluliiga NBA. Tällaisten tapahtumien osalta maksutelevisioyhtiö on monella tapaa paras vaihtoehto katsojille; otteluita voidaan tarjota runsaasti, ohjelmatuotanto on laadultaan ensiluokkaista ja paikalliset lajin kannattajat voidaan ottaa huomioon monin eri tavoin. Esimerkiksi Ruotsissa CANAL+:lle televisioitaviksi siirtyneiden lajien, kuten jääkiekon Elitserienin, yleinen suosio on kasvanut siirron myötä huomattavasti”, toteaa Nordlund.

EU-maat voivat lainsäädännön mukaan listata yhteiskunnallisesti tärkeitä tapahtumia, joiden televisionäkyvyyden tulee kattaa mahdollisimman suuri joukko kansalaisia (laki televisio- ja radiotoiminnasta, 20§). Listan tarpeellisuudesta päättää liikenne- ja viestintäministeriö. Tapahtuman listaus ei takaa, että ohjelma tullaan esittämään suomalaisella televisiokanavalla, vaan esittävän kanavan – maksullisen tai maksuttoman – tulee maksaa niistä pyydetty markkinahinta.