Pian koko nettipelitoiminta on pakko katsoa sallituksi, koska online-pelien järjestäminen ja mainonta on sinällään sallittua Suomessakin, mutta tietenkin vain rahan ahneen valtion tukeman Veikkauksen monopolina. Valtio ei voi pitää ihmisiä häkissä. He etsivät netistä parhaat pelit, ja niinpä Veikkauksen yksinoikeus on jo huomattavasti murentunut.

Korkein oikeus ei sinällään ota kantaa varsinaiseen pelitoimintaan tai sen mainontaan. Se tulkitsee vain asioiden lainmukaisuutta. Onkin syytä osoittaa sormella Suomen eduskuntaa, joka mustasukkaisesti haluaa vain pelaajien rahoja valtiolle Veikkauksen kautta. Arpajaisia saa toimeenpanna vain viranomaisten luvalla eikä nettilupia heru. Eduskunta on lisäksi säätänyt, että myös pelien mainonta on kiellettyä. Tällöin välillisesti mediat saattavat syyllistyä rikolliseen toimintaan, jos ne julkaisevat ulkomaisten pelifirmojen mainoksia.

Pelien laillisuuden määrittely ja niiden mainonnan salliminen on kirjavaa. Jopa Euroopassa löytyy erilaisia käytäntöjä. Isossa-Britanniassa netin rahapelit ovat laillisia. Myös niiden mainonta on vapaata. Tunnetuin on Hiltonin pyörittämä Ladbrokes, jossa voi pelata myös suomalaisia kohteita. Mutta monissa eurooppalaisissa maissa rapsautetaan sakkoja, jos erehtyy pelejä esiintuomaan.

Online-casinot ja online-vedonlyönnit ovat ongelmana myös Yhdysvalloissa. The Wall Street Journalin 24.2. julkaiseman artikkelin mukaan online-pelitoiminnan harjoittaminen ja mainonta on kiellettyä USA:ssa. Niinpä yhtiöt ovat siirtyneet Englantiin tai paratiisisaarille, joissa on muutoinkin rutkasti jenkkien rahaa. Pelejä pyörittävät web-saitit keräsivät viime vuonna 9,8 miljardin dollarin tulot, jotka ovat parissa vuodessa miltei tuplaantuneet.

Pelien mainonta onkin USA:ssa muuttunut ”kasvatukseksi”. CNBC:n tv-kanavalla pelifirma mainostaa websivustoaan, jossa kansaa opastetaan pokerin pelaamiseen, mutta ei sallita aktiivista pelaamista. Sivuston nimi on PartyPoker.net, ja varsinaisen pelisivun osoite on PartyPoker.com.!

GoldenPalace.com mainostaa sivustoaan huippu-uimari Shaune Bagwellin uimapuvussa. Yritys on osallistunut myös eBayn huutokauppaan nimellään.

Monet tunnetut mediayhtiöt kuten ESPN säikähti oikeusministeriön tiedotusvälineille lähettämää kirjettä, jossa pelien mainostamisesta uhataan nostaa syytteitä, eikä yhtiö julkaise alan mainoksia. Sen sijaan kilpaileva NBC ilmoittaa ottavansa vastaan”opetuksellisia” pelimainoksia, joissa ei saa kuitenkaan julkaista linkkejä varsinaisille pelisivuille. Esquire-aikakauslehti julkaisi jopa 12-sivuisen mainosliitteen Costa Ricassa toimivan Bodog.comin pelitoiminnasta otsikolla ”Gentlemen’s guide to playing poker”. Esquire sanoo WSJ:lle, että he julkaisevat mainoksia, jos ne kiinnostavat lukijoita, eivätkä ota kantaa liikkeenharjoittajan laillisuuskysymyksiin.

Internet aiheuttaa eniten huolta niille, joille oman rahapussin vartiointi on tärkeä kysymys. Huolta pitää kantaa kuitenkin myös siitä, että usean maan lainsäätäjät rikkovat nyt ahneuksissaan itse asiassa perustuslaillista oikeutta sananvapauteen. Kyllä median pitää saada mainostaa sellaista, joka on kuitenkin muutoinkin sallittua ja hyväksyttyä toimintaa. Arpajaislakia tulee muuttaa nyt. Pelien mainonta on vapautettava. On turha muuttaa lakia vasta sitten, kun käytäntö osoittaa sen ajastaan jälkeenjääneeksi.