Pari vuotta sitten kunnolla käynnistynyt internetin hakukoneiden mainonta oli ylivoimainen voittaja viime vuonna Ruotsin mainosmarkkinoilla, toteaa Institut för Reklam och Mediestatistik (IRM). Alan kasvu oli 168 prosenttia. Sen osuus on kuitenkin vielä häviävän pieni, vain 71 miljoonaa kruunua noin 25 miljardin kruunun mainoskakusta. Merkittäviä menestyjiä olivat myös iltapäivä- ja ilmaisjakelulehdet, ja menettäjiä isot päivälehdet.

Ruotsin mainosmarkkinat kasvoivat viime vuonna viisi prosenttia ja olivat noin 2,78 miljardia euroa. Suomessa vastaava luku oli noin 1,6 miljardia euroa, kun suoramarkkinointi lasketaan Ruotsin tavoin mukaan.

Iltapäivälehtien mainostulot kasvoivat 28,8 prosenttia ja ilmaisjakelulehtien 33 prosenttia. Suurten lehtien, joista merkittävimpia ovat Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet, mainostulos alenivat 1,4 prosenttia.

Internet-mainonnan osuus on noin viisi prosenttia koko määrästä eli 1,254 miljardia kruunua. Kasvu oli 17,9 prosenttia. Varsinaisen web-mainonnnan määrä oli 558 miljoonaa kruunua, jossa oli 24,3 prosenttia kasvua ja online-luetteloiden osuus oli 625 miljoonaa, mikä kasvoi vain 6,2 prosenttia. Parissa vuodessa kehittynyt hakukoneisiin suunnattu mainonta lähti räjähtäen liikkeelle keräten 71 miljoonaa eli 7,8 miljoonaa euroa mainostuloja.