KOURA on päättänyt vuosittain myönnettävistä Koura-palkinnoista ja kunniamaininnoista parhaille Yleisradion kanavilla lähetetyille radio-ohjelmille sekä Yleisradion ja MTV3:n kanavilla lähetetyille kotimaisille televisio-ohjelmille.

KOURA on koulutusrahasto, jonka jäseniä ovat:
Suomen Journalistiliitto
Suomen Muusikkojen Liitto
Suomen Näyttelijäliitto
Suomen Lavastustaiteilijain Liitto
YLE
MTV

KOURA saa varansa tekijänoikeuskorvauksista, jotka maksetaan Yleisradion ja MTVn vakinaisille, sopijaliittoihin kuuluville työntekijöille. KOURA jakaa stipendejä, projektirahoja ja KOURA-palkintoja.

Apurahoista ja palkinnoista päättää KOURAn hallintokunta, jonka kokoonpano on seuraava:

Puheenjohtaja
Juhani Wiio, YLE

Jäsenet
Kaarina Karttunen, YLE
Ritva Lehtinen, MTV
Erja Manto, SNL / YLE
Antti Pajamo, YLE
Marjaana Pirskanen, SLTL / YLE
Risto Rämö, MTV
Juha Rosma, YLE
Helge Valtonen, SML / YLE
Sirkku Vepsäläinen, SJL / YLE

Esittelijä
Vera Ostrovskij, YLE

Radion faktasarjan Koura-palkinnon sai YLE Radio 1:n tilaama ja Radion Kulttuuri-ohjelmien Dokumenttiryhmän tuottama ohjelma Todellisia tarinoita: Kalasaari.
Lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa.

Radion fiktiosarjan Koura-palkinto annettiin YLE Radio 1:n tilaamalle ja Radioteatterin tuottamalle 3-osaiselle kuunnelmalle Atlantic Unicorn. Kunniamainintoja jaettiin myös tässä sarjassa kolme.

TV:n faktasarjan Koura-palkinto myönnettiin YLE Teeman ja YLE TV1:n tilaamalle ja YLE Kulttuuriohjelmien tuottamalle 12-osaiselle sarjalle Sininen laulu – Suomen taiteiden tarina. Kunniamaininnalla palkittiin kolme ohjelmaa.

TV:n fiktiosarjan Koura-palkinnon sai Lasihelmi Filmi Oy:n YLE TV2:lle tuottama lyhytelokuva Arvon veli. Lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa.

TV:n keskustelu- ja makasiiniohjelmasarjan Koura-palkinto myönnettiin YLE Kirjasto-Tietopalvelulle. Kunniamaininnan sai kolme ohjelmaa.

Kouran kriitikoiden palkinto jaettiin tänä vuonna kahden henkilön, Levyraadin juontajan Ruben Stillerin ja Runoraadin juontajan Minna Joenniemen kesken. Palkinnosta päättivät Katso-lehden päätoimittaja Markku Veijalainen, TV-maailman päätoimittaja Sanna Wirtavuori sekä Helsingin Sanomien toimittaja Leena Virtanen.

Koura-palkinnot ovat on suuruudeltaan 10 000 euroa, kunniamaininnat 2 500 euroa ja kriitikoiden palkinto 5 000 euroa. Palkintoina jaettiin yhteensä 92 500 euroa. Ehdolla oli 97 ohjelmaa/ohjelmasarjaa.

Tunnustukset jaettiin Helsingissä Ritarihuoneella 16.2.2005. Tilaisuuden juonsi toimittaja Laura Airaksinen. Kouran puheenjohtaja Juhani Wiio ja teatterinjohtaja Esko Roine jakoivat tunnustukset. Musiikista vastasi lauluyhtye Camerata Aboensis.

VUODEN 2004 PARHAAT RADIO-OHJELMAT

RADION FAKTASARJAN KOURA-PALKINTO
10 000 euroa

TODELLISIA TARINOITA: KALASAARI

tilaajaYLE Radio 1
tuottajaYLE Radion kulttuuriohjelmat / Dokumenttiryhmä
palkitaanMikko Järvinen, käsikirjoittaja-ohjaaja
Kai Rantala, äänisuunnittelu ja tekninen toteutus

Kalasaari kertoo norjalaisen kalatehtaan työntekijöistä tavalla, joka vaikuttaa jokaiseen kuuntelijaan. Rankat olosuhteet, luonto, työ ja yö tunkeutuvat voimakkaasti tajuntaan. Oman elämän hallitsemattomuus, vierauden, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunnot voimistuvat ohjelman edetessä. Ohjelma on samalla kuvaus yhden työyhteisön ihmissuhteista, syrjimisestä, sortamisesta ja – ystävyydestä. Ohjelma on hyvin fokusoitu, puhutteleva ja kehittyvä. Sen äänimaisema on erittäin onnistunut.

RADION FAKTASARJAN KUNNIAMAININNAT
à 2 500 euroa

AMATÖÖRIOPPAAT ATEENASSA, 15-osainen ohjelmasarja

tilaajaYLE Radio Suomi
tuottajaYLE Radiourheilu
palkitaanPetri Kejonen, toimittaja
Arto Teronen, toimittaja

Radio Suomen lähetykset Ateenan olympialaisista elokuussa 2004 saivat paljon kiitosta osakseen. Kiitoksen kohteena oli myös Olympiaradion Amatöörioppaat Ateenassa –sarja, joka sai myös tulosurheilusta vähemmän kiinnostuneen yleisön viihtymään radion ääressä. Amatöörioppaat antoivat kuuntelijoille mielenkiintoisen tietopaketin Ateenasta, olympiakisoista ja antiikin historiasta. Sarja on tehty asiantuntevasti, mukaansatempaa- vasti ja hyvällä huumorilla höystettynä. Sarjasta paistaa Petri Kejosen ja Arto Terosen laaja yleissivistys sekä kyky asettautua radiokuuntelijan silmiksi Olympialaisten maisemissa.

MITEN MINUSTA TULI MINÄ -ohjelmasarja

tilaajaYLEQ
tuottajaYLE Radion kulttuuriohjelmat ja YLEQ
palkitaanMarko Gustafsson, toimittaja
Jussi Jokelainen, taustatoimittaja
Pertti Ylikojola, tuottaja

Miten minusta tuli minä herätettiin uudistettuna henkiin radion strategisen päivityksen jälkeen. Ohjelman voima on vahva taustatyö ja Marko Gustafssonin taito tuoda ohjelman vieraat lähelle. Vieraan tarinaa kuljetetaan eteenpäin myös hänen ystäviensä, vaikuttaji-en ja kollegoiden tarinoilla, jotka avaavat vieraan persoonaa usein hyvin lämpimällä ja intiimillä tavalla. Miten minusta tuli minä on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, älyllinen ja vierastaan kunnioittavaa, jutusteluun sortumaton ohjelmasarja.

NAPIT VASTAKKAIN -ohjelmasarja

tilaajaYLE Radio 1
tuottajaYLE Radion asiaohjelmat
palkitaan Terttu Lensu, toimittaja

Terttu Lensun suunnittelema ja toteuttama Napit vastakkain on uudenlainen keskustelu- ohjelma. Se on kahden selvästi vastakkaista näkemystä edustavan keskustelijan sivisty-nyt argumentointi. Ohjelmasarja herättää ja kehittää aitoa väittelytaitoa; tuota suomalai- isessa keskustelukulttuurissa harvinaista taitoa. Terttu Lensu on pystynyt löytämään ohjelmaan ihmisiä, jotka ovat valmiita puolustamaan julkisesti kantaansa; usein hyvinkin henkilökohtaisen vakaumuksensa kautta. Napit vastakkain saa kuuntelijan eläytymään väittelytilanteeseen ja pohtimaan väittelijöiden perustelujen pitävyyttä.

RADION FIKTIOSARJAN KOURA-PALKINTO
10 000 euroa

ATLANTIC UNICORN, 3-osainen kuunnelmasarja

tilaajaYLE Radio 1
tuottajaYLE Radioteatteri
palkitaanEero Aro, tuottaja
Sami Kuusela, ohjaaja
Juha Lehtonen ja Väinö Vainio, käsikirjoitus ja dramatisointi
Ari Mursula, äänisuunnittelu

Atlantic Unicorn edustaa vauhdikasta ja toiminnallista seikkailukuunnelmaa; lajia jota ei ole juurikaan tehty. Tositapahtumiin perustuvan kuunnelman tapahtumat sijoittuvat Etelä-Amerikan edustalla olevalle öljyntuotantolautalle. Tuon maailman tuntee kuunnelman käsikirjoittanut Juha Lehtonen, joka työskentelee Brasilian rannikon edustan öljyntuotantokentillä. Atlantic Unicorn kasvaa osa osalta ihmisen kamppailuksi itseään ja luontoa vastaan. Kamppailuksi, jossa jotkut menehtyvät ja jotkut pelastuvat. Atlantic Uniocorn on suurtuotanto, jossa vanhaa kuunnelmalajityyppiä kuljetetaan sujuvalla ja seurattavalla tavalla. Kuunnelman erinomainen äänisuunnittelu ansaitsee erityismaininnan. Porauslautan ja sukellusveneiden äänet on toteutettu jopa niin hienosti, että sukellusalan ammattilaiset pitävät niitä autenttisia vastaavina.

RADION FIKTIOSARJAN KUNNIAMAININNAT
à 2 500 euroa

EN KLASSIKER ÄR EN VIT KANIN I TROLLKARLARNAS HATT

tilaajaYLE Radio Vega
tuottajaYLE Kultur och drama
palkitaanTimo Hietala, musiikki
Barbro Holmberg, toimittaja
Pentti Männikkö, musiikkitarkkailija

Johan Ludvig Runebergin syntymästä tuli 2004 kuluneeksi 200 vuotta. Barbro Holmberg teki juhlan kunniaksi dokumentin Runeberg, Pacius ja Maamme-laulu. Dokumentti tutkii Maamme-laulua sen tekstin ja melodian kautta kunnioituksella ja rakkaudella. Teoksen korkea tekninen toteutus, vakuuttava musiikillinen maailma ja hieno tekstin ymmärrys avaavat kuuntelijan eteen mitä moninaisimpia kulmia kansallislauluumme. Vahvan ammattitaidon vankka osoitus.

RADIOATELJEE ESITTÄÄ: LIIPOON LAULU

tilaajaYLE Radio 1
tuottajaYLE Radioateljee
palkitaanSimo Alitalo, ohjaaja
Markku Into, käsikirjoittaja
Pekka Lappi, tekninen toteutus

Liipoon laulu on monikerroksinen äänen ja runon taideteos. Se perustuu Markku Innon runokokoelmaan Hyvä yö. Upeasti toteutettu äänimaisema hahmottuu kuuntelijalle musiikkimaisena kerrontana, teksti avautuu kuuntelijalle visuaalisena elämyksenä. Liipoon laulu on hallittu, läpiharkittu ja upeasti viimeistelty teos, josta löytyy ajoittain jopa surrealistisia ulottuvuuksia.

RAKAS OPAS

tilaajaYLE Radio 1
tuottajaYLE Radioteatteri
palkitaanOlli Jalonen, käsikirjoittaja
Ari Kallio, ohjaaja
Seppo Pääkkönen, näyttelijä
Elsa Saisio, näyttelijä
Tuula Sinisara, äänisuunnittelija

Pohjois-Korea, salaperäinen ja suljettu, on Olli Jalosen kuunnelman ympäristönä. Siellä aamusta iltaan suomalaisen virkamiehen korvana ja suuna toimii opas Hopianvalkia, joka yrittää saada vieraan ymmärtämään miten maasta tehdään hyvä raportti. Seppo Pääkkösen ja Elsa Saision vahvat näyttelijäsuoritukset saavat kuunnelman toteutuksessa seurakseen pohjoiskorealaisen musiikin ja puheen yhdistelmän, joka vie kuuntelijansa lempeydestä uhkaan. Kuunnelma Rakas opas on humaanisuuden puheenvuoro, kulttuuristen erojen peili. Se on vahvasti sensuaalinen matka, johon sekoittuu kaikista inhimillisin: rakastuminen.

VUODEN 2004 PARHAAT TELEVISIO-OHJELMAT

TV:N FAKTASARJAN KOURA-PALKINTO
10 000 euroa

SININEN LAULU – SUOMEN TAITEIDEN TARINA, 12-osainen ohjelmasarja

tilaajaYLE Teema ja YLE TV1
tuottajaYLE Kulttuuriohjelmat
palkitaanPeter von Bagh, ohjaaja
Petteri Evilampi, leikkaaja
Kirsi-Marja Kainulainen, tuotantopäällikkö
Arto Kaivanto, kuvaaja
Anna Korhonen, taustatoimittaja
Asta Pystynen, online-leikkaaja
Seija de Rybel, arkistotoimittaja
Jouko Salokorpi, tuottaja
Martti Turunen, äänisuunnittelija

Peter von Baghin ohjaama suursarja kertoo kiehtovalla tavalla Suomen 100-vuotisen taiteiden tarinan. Ohjelmassa elävät rinnan nykyisyys ja menneet vuosikymmene. Mennyttä kommentoivat ja analysoivat nykyiset kulttuurivaikuttajat ja se on läsnä runsaan ja elämyksellisen arkistomateriaalin ja taiteen teosten kautta. Ohjelmahanke on ainutlaatuinen laajuudessaan, kunnianhimoisuudessaan ja sivistyksellisessä syvyydessään. Mittava ponnistus suomalaisen kulttuurihistorian tallentamiksi.

TV:N FAKTASARJAN KUNNIAMAININNAT
à 2 500 euroa

DOKUMENTTIPROJEKTI: VERNER LEHTIMÄKI – punapäällikön elämä

tilaajaYLE TV2
tuottajaYLE TV2 Dokumenttiprojekti
palkitaanTapani Itäranta, toimittaja-ohjaaja

Hienosti, vahvalla ammattitaidolla toteutettu dokumentti Verner Lehtimäen, punaupseerin ja herrasmiehen uskomattomasta elämästä, jonka kohtalo täyttyy Stalinin vainoissa. Ohjelma tallenaa suomalaisten historiaa tavalla, joka kestää tulevatkin vuodet.

ITÄMEREN HELMET, 6-osainen dokumenttisarja

tilaajaYLE TV2
tuottajaTekstivirta ky
palkitaanPetteri Saario, ohjaaja

Kunnianhimoinen luontodokumenttisarja, jonka kerronta houkuttelee hiljentymään ohjelman ääressä samalla tavalla kuin luonto hiljentää ihmistä kauneudellaan. Informaatio ja elämys lomittuvat toisiinsa. Ohjelma on esimerkki suomalaisesta laadukkaasta osaamisesta.

YKKÖSDOKUMENTTI: SKORPIONIT PULLOSSA

tilaajaYLE TV1
tuotajaYLE Dokumenttiohjelmat
palkitaanInga Bergström-Rausku, leikkaaja
Ilona Laurikainen, käsikirjoittaja-ohjaaja

Skorpionit pullossa –dokumentti tarjoaa ennennäkemätöntä materiaalia hyödyntäen uutta tietoa ja näkökulmaa käsittelemäänsä aiheeseen. Karmaisevaa aihetta lähestytään harvinaisella tavalla, asiallisesti mutta samalla myös absurdilla ja viihdyttävällä tavalla. Ohjelma pitää katsojan otteessaan vaikeasta aiheestaan huolimatta ja tarjoaa poikkeuksellisen ja voimakkaan elämyksen.

TV:N FIKTIOSARJAN KOURA-PALKINTO
10 000 euroa

ARVON VELI

tilaajaYLE TV2
tuottaja Lasihelmi Filmi Oy
palkitaanHannu-Pekka Björkman, näyttelijä
Kati Kaartinen, käsikirjoittaja
Mika Lehtinen, ohjaaja
Minna Suuronen, näyttelijä
Timo Tuominen, näyttelijä

Koskettava ja hallittu kertomus uskosta, toivosta ja selviytymisestä sekä äärimmilleen viedystä veljesrakkaudesta. Tarkkaa, tyhjentävän niukkaa dialogia, erinomaista näyttelijäntyötä.

TV:N FIKTIOSARJAN KUNNIAMAININNAT
à 2 500 euroa

KOTIKATSOMO: KILTIN YÖN LAHJAT

tilaajaYLE TV1
tuottaja YLE Draama
palkitaanJorma Höri, leikkaaja
Arto Kaivanto, kuvaaja
Antti Karumo, käsikirjoittaja
Mari Rantasila, ohjaaja
Lea Sipilä, lavastaja

Riipaiseva tarina hylätystä lapsesta pahassa maailmassa. Tarkkaa arjen kuvausta, lasta ohjattu taitavasti.

MUODOLLISESTI PÄTEVÄ -komediasarja

tilaajaTV2 Draama
tuottajaSolar Films Inc.
palkitaan Jonna Järnefelt, näyttelijä
Outi Mäenpää, näyttelijä
Venla Mäkelä, käsikirjoittaja
Aleksi Mäkelä, ohjaaja

Omaperäisiä ja rikkaita havaintoja maailmasta, joka on muodollisesti paikallaan, mutta vääjäämättömästi vinossa. Vahvasti karakterisoituja henkilöitä, ehjä visuaalinen tyyli.

NOLLATOLERANSSI, 3-osainen draamasarja

tilaajaYLE TV1
tuottajaYLE Draama
palkitaanAri-Pekka Heikkinen, äänisuunnittelija
Petri Hyryläinen, kuvaaja
Anneli Pallas, tuottaja
Nipa Roine, leikkaaja
Jukka-Pekka Siili, käsikirjoittaja-ohjaaja
Karl Sinkkonen, musiikki

Persoonallinen, draamallinen puheenvuoro ajankohtaisesta teemasta, vanhemmuudesta ja vastuun ottamisesta. Kokonaisvaltainen, uutta etsivä elokuvallinen ilmaisu.

TV:N KESKUSTELU- JA MAKASIINIOHJELMASARJAN KOURA-PALKINTO
10 000 euroa

YLE KIRJASTO-TIETOPALVELU

Käytännöllisesti katsoen jokaisen YLEn tuottaman hyvän keskustelu- ja makasiini-ohjelman taustalta löytyy YLE Kirjasto-Tietopalvelu. Kirjasto-Tietopalvelun työntekijät kykenevät hiotulla ammattitaidolla nopeasti hankkimaan tietoa ohjelmia varten niin, että varsinaisessa ohjelmatuotantoprosessissa voidaan lähteä valmiiksi katetulta pöydältä.

TV:N KESKUSTELU- JA MAKASIINIOHJELMASARJAN KUNNIAMAININNAT
à 2 500 euroa

LAUANTAISEURA

tilaajaYLE TV1
tuottajaYLE24
palkitaanAnnina Enbuske, ohjaaja
Hannu Lehtilä, toimittaja
Tarmo Ropponen, tuottaja

Merkittävä yhteiskunnallinen keskusteluohjelma, joka on pystynyt siirtämään television puolelle onnistuneesti lehtien viikonloppulukemiston keskeisen aihealueen, yhteiskunnalliset henkilöreportaasit. Ohjelma on vahvalla ammattitaidolla tehty, toteutukseltaan konstailematon ja vieraitaan arvostava.

45 MINUUTTIA

tilaajaMTV3
tuottajaMTVn uutistoimitus
palkitaan45 minuuttia -ohjelman työryhmä

Ohjelma on pirteä ja pureutuu ilmiöihin ajassa, unohtamatta “pehmeämmän” puolen asioita. Perinteistä makasiiniohjelman mallia toteutetaan uudistavasti ja kunnianhimoisesti. Juttujen rakenne on ennakolta mietitty, kuvat kulkevat ja leikkauksilla
saadaan rytmiä. Ohjaus, grafiikka sekä juonnot vievät ohjelmaa hyvin eteenpäin. Esiintymiseen on haettu paitsi uskottavuutta myös visuaalista ulottuvuutta.

ZULU

tilaajaYLE TV2
tuottajaYLE Nuortenohjelmat
palkitaanPike Epstein, ohjaaja
Ilona Ikonen, toimitussihteeri
Marja Mäki-Reinikka, tuottaja
Olavi Uusivirta, juontaja
Henna Vänninen, juontaja

Paljon myönteistä puhetta herättänyt ja myös jäljittelijöitä saanut keskusteluohjelma yhdistää hienolla tavalla viihteellisyyden ja asian. Se elää nuorten juontajiensa ja innostuneen toimitustiiminsä varassa ja käsittelee teemojaan ambivalenssin ja nuoren sukupolven kannalta. Nuorten ajankohtaisia asioita käsittelevä ohjelma parhaimmillaan.

KOURAN KRIITIKOIDEN PALKINTO
5 000 euroa

palkitaanMinna Joenniemi, Runoraadin juontaja
Ruben Stiller, Levyraaadin juontaja

Vanha formaatti on elvytetty ja otettu raikkaaseen uusiokäyttöön. Palkitut ovat taitonsa jo ennenkin todistaneita asialleen omistautuneita ja innostuneita ammattilaisia. Molemmista toimittajista loistaa jo kauas, että he viihtyvät roolissaan.