Vuoden luontokuva 2005
Vuoden luontokuva 2005

Kasvit-sarjaan osallistuneessa Vanhakylän ”Sateen jälkeen” -kuvassa on kuvattu ranta-alpi osana karua merenrantamaisemaa. Yksimielisen tuomariston mielestä kuva on raikas ja taidokkaasti sommiteltu.

Kilpailuun osallistui runsaasti kuvaajia, mikä johtuu digikameroiden yleistymisestä. Tuomaristo sai arvioitavaksi kaksi kertaa enemmän ehdokkaita kuin aikaisempina vuosina. Digikameralla lähes 4500 kuvasta oli otettu noin puolet.

Tuomaristo toteaa voittajakuvasta, että se on raikas, taidokkaasti sommiteltu kuva, jossa on erinomainen värikontrasti ja sen voimakkaista linjoista rakentuu vahva sommitelma. Synkkien ukkospilvien välistä pilkahtava vastavalo korostaa etualalle sommitellun kasvin piirteitä. Vaikeasti valotettavan aiheen tekninen toteutus on hallittua. Kuin pisteenä iin päällä kasvin kukinnoissa on juuri oikeassa kohdin pienet kimallukset. Kuvaaja on toteuttanut rohkean näkemyksen, jota voi katsoa pitkään. Tuomaristo teki lopullisen valintansa yksimielisesti.

Jari Vanhakylä kertoo kuvaustilanteesta näin:
”Olin perheen kanssa mökillä Taivassalossa. Viikonloppu oli sateinen ja nukuin aamulla pitkään. Aamupalan jälkeen sade taukosi ja päätin käväistä rannassa kuvaamassa. Meri oli aivan tyyni ja koko maisema sateen kastelema. Kuvasin vesipisaroita kasveissa, kun aurinko tuli esiin pilven takaa: näky oli mahtava. Auringon paistaessa melko matalalta sain tilanteesta hyviä vastavalokuvia. Moneen kuvaan sain taltioitua kimmeltäviä vesipisaroita, tumman pilven heijastuksen vedenpintaan ja hohtavia kallioita. Näytös oli pian ohi, mutta tiesin olleeni paikalla juuri oikeaan aikaan.”