Suomessa kuvattu, McDonald’sin erikoiskahveja esittelevä TV-mainos puree. Pohjantähti-Elokuvan tekemä McCafé-spotti pyörii parhaillaan Venäjällä, seuraavaksi Tanskassa.

McCafé-konsepti on McDonald’sin kansainvälinen brandi, jonka
kehitystyössä Suomi ja suomalainen kahvikulttuuri ovat olleet
merkittävässä roolissa. Suomi on Mäkkärin maailmankartalla
ensimmäisiä maita, joissa ravintoloiden palveluun ja osaamiseen
liitettiin erikoiskahvit.

Lanseerauksen päämediana televisio

McDonald’sin ja Pauligin yhteistyönä kehittelemä McCafé-konsepti
löi itsensä nopeasti läpi Suomessa. Kahvikansa löysi tuotteet, ja
konsepti levisi testaus- jakson jälkeen koko maahan. Sittemmin
kotimainen menestystarina on toiminut mallina McCafén levitessä
maailmalla.

TV-kampanjaan kuuluu lanseerausfilmi, sekä lyhyempi
McDuo-aktivointifilmi, jolla tehdään tunnetuksi erikoiskahvien ja
kahvileipien yhdistelmävaihtoehtoja.

Mainoskampanja esiteltiin taannoin USA:ssa järjestetyssä McDonald’s World- wide Convention- tapahtumassa. Spotit saivat hyvän vastaanoton, ja ovat nyt mukana kansainvälisessä network-materiaalinvaihdossa.

Filmin ohjaajana toimi Pami Teirikari ja kuvaajana Mark Stubbs. Mainostoimisto Leo Burnettin työryhmään kuuluivat: AD Heikki Järvinen, copy Anssi Järvinen ja projektipäällikkö Eija Anteroinen. Tilaajana McDonald’s Oy / arkkinointipäällikkö Pasi Kaurala.

“Tämänkaltainen pioneerityö kansainvälisen ravintolaketjun kanssa on oloissamme harvinaista herkkua. Ylikansallisten yritysten mainonnan ongelmana on usein se, että maailman metropoleissa toteutetut kampanjat eivät kolahda meikäläiseen mielenlaatuun. Saimme tilaisuuden osoittaa, että maailman reunalla tuotettu mainonta taas voi hyvinkin toimia sekä paikallisella, että universaalilla tasolla”, Pami Teirikari toteaa.

Yhteistyöhistoria

McDonald’sin ja Pohjantähden yhteistyö alkoi vuonna 1999,
kansainvälisen Leo Burnett- mainostoimistoketjun rantautuessa Suomeen Mäkkärin toimistoksi. Elettiin aikaa, jolloin kolmen suuren pikaruokaketjun välinen pudotuspeli alkoi.

Pohjantähti ja Leo Burnett toimivat tiiviissä yhteistyössä, ja
tuottivat kolmen vuoden aikana McDonald’sille toistasataa TV- ja
radiomainosta. Hampurilais- ketjujen hintasota edellytti
mainostoimistolta ja filmiyhtiöltä nopeaa reagointia.

Kiivaasta tuotantotahdista huolimatta mainokset erottuivat edukseen. Vuonna 2001 McDonald’sin spotit nousivat MTV3:n jälkimittauksessa 15-74 vuotiaiden suomalaisten keskuudessa huomatuimmiksi ja pidetyimmiksi mainoksiksi. Huomioarvot ovat pysyneet korkeina tämän jälkeenkin.

Vuonna 2002 syksyllä, McDonald’s siirtyi mainostoimisto TBWAPHS:n asiakkaaksi. Yhteistyötä kesti kaksi vuotta, jonka jälkeen Mäkkärin mainonnan suunnittelu siirtyi DDB Helsingille. Tuttu yhteistyökaa ja mainostajan, mainostoimiston ja tuotantoyhtiön välillä puolustaa edelleen paikkaansa pikaruokamainonnan nopeatempoisessa, mutta laatuhakuisessa tuottamisessa. DDB Helsingin ja Pohjantähden Mäkkärille tuottamia spotteja on nähty TV:ssä syksystä 2004 alkaen.