Tulevaisuudessa myös aikakauslehdet voi lukea sähköpaperilta. Sähköinen julkaiseminen on tuottoisin sektori tulevaisuusessa, ennakoi erikoistukija Jali Heilmann VTT Tietotekniikan Media-osastolta Aikakauslehtien Liiton Aikakauslehdet ja Internet -tilaisuudessa 14.2.2005.

Sähköpaperi on ohut ja taipuisa elektroninen näyttö, jolta lukeminen muistuttaa paperilta lukemista. Näytön sisällä on mustavalkoisia tai värillisiä mikroskooppisen pieniä muovipalloja, jotka muodostavat tekstiä tai kuvia sähkövarausten avulla. Tutkijat kehittävät parhaillaan sähköpaperille paperin hyviä ominaisuuksia kuten keveys, kulmariippumaton luettavuus, vaaleus, hyvä kontrasti sekä jopa paperin tuntuma ja ulkonäkö. Laitteen latausväli voi olla jopa satakertainen. Lopullisena tavoitteena on jopa täysin perinteiseltä lehdeltä tai kirjalta näyttävä tuote, jonka sivut vain voidaan päivittää.

“Uudentyyppiset ohuet ja taipuisat näytöt voidaan jo toteuttaa nopeasti kehittyneiden näyttöteknologioiden avulla. Erityisen houkutteleviksi tekniikat tekee se, että näytöt voidaan valmistaa edullisesti halvoista materiaaleista. Eräitä näistä kutsutaan sähköpapereiksi”, kertoo erikoistukija Jali Heilmann VTT Tietotekniikan Media-osastolta. Heilmann on Suomen tunnetuin asiantuntija sähköpaperin kehittämishankkeissa.

Kannettaviin lukulaitteisiin tarvittavat komponentit, kuten riittävä muisti, energiaa säästävä elektroniikka ja tehokkaat akut ovat olleet saatavilla jo kymmenkunta vuotta. Laitteiden yleistymistä on kuitenkin osaltaan rajoittanut soveltuvien kannettavien näyttöjen puuttuminen.

Taipuisat lietteät näytöt yleistyvät

Sähköpapereiden merkittävään yleistymiseen julkaisutuotteissa kuluu Heilmannin mukaan vielä vuosia. Uuden teknologian läpimurto vie aikansa, sillä sen ympärille on rakennettava sovellusten edellyttämä infrastruktuuri. Myös suuren volyymin valmistustekniikan kehittäminen on otettava huomioon.

Toisaalta litteät, taipuisat näyttösovellukset tulevat yleistymään joka tapauksessa, koska kaikki tarvittavat oheisteknologiat ovat jo olemassa. Tällä hetkellä on kyse vain näiden soveltamisesta uudentyyppiseen tuotteeseen. Kehityksellä tulee olemaan pysyvät vaikutukset kaikkeen julkaisutuotantoon. Aikakauslehtien osalta korkea laatuvaatimus ja sisältötuotannon kysymykset ovat suurimpia haasteita sähköpaperille, Heilmann sanoo.

Sähköpaperi on vanha keksintö

Sähköpaperi ei ole tämän päivän keksintö. Gyricon-niminen sähköpaperi kehitettiin jo lähes kolmekymmentä vuotta sitten. Gyriconissa pallojen toinen puoli on värillinen ja toinen valkoinen. Kirjaimet piirtyvät näytölle siirtelemällä sähkövarausten avulla näitä öljykapseleihin pakattuja palloja selektiivisesti.

Vuosia pöytälaatikossa ollut keksintö sai uutta vauhtia joulukuussa 2000, kun Xerox perusti keksinnölleen yrityksen, jonka tehtävänä on tuotteen kaupallistaminen. Yhtiö ilmoitta tuotteen soveltuvan aikakaus- ja sanomalehtiin, kirjoihin ja näyttölaitteisiin eli tuotteisiin, joiden sisältöä halutaan toistuvasti päivittää.

Toinen meneillään oleva kehityshanke on lähtöisin MIT Media Labista, joka perusti vuonna 1997 yhtiön, jonka tehtävänä on ns. sähkömusteeseen perustuvien tuotteiden kehittäminen ja kaupallistaminen. Sähkömusteessa musta ja valkoiset pigmentipartikkelit ovat näytön sisällä läpinäkyvissä mikrokapseleissa. Teksti tai kuva syntyy sähkövarauksen avulla sen mukaan ovatko pallot näytön ylä- vai alapinnalla.

Uusia läpimurtoja tulossa

Jali Heilmann povaa, että kannettavia tietokoneita ja kommunikaattoreita huomattavasti edullisemmat ja helppokäyttöisemmät lukulaitteet yleistyvät tulevaisuudessa ja että merkittäviä läpimurtoja myös kannettavien näyttöjen osalta on odotettavissa aivan lähitulevaisuudessa.

Litteitä näyttöteknologioita tutkitaan näyttöteollisuuden piirissä erittäin aktiivisesti ja sijoitetut tuotekehityspanokset ovat valtaisat. On ennustettu, että sähköinen julkaiseminen on julkaisuteollisuuden tuottoisin sektori tulevaisuudessa, Heilmann sanoo.