Jussi-palkinnot vuoden 2004 parhaille kotimaisille elokuville jaettiin 6. 2. Helsingissä pidetyssä Jussi-juhlassa. Parhaan elokuvan Jussin sai Markku Pölösen ohjaama ja Fennada filmi tuottama Koirankynnen leikkaaja. Myös parhaan ohjauksen Jussin sai Markku Pölönen elokuvasta Koirankynnen leikkaaja.

Jokaisessa palkintokategoriassa oli kolme ehdokasta. Ehdokkaat valitsi 14-henkinen esiraati. Jussi-voittajat ehdokkaista valitsi Filmiaura ry:n 260-henkinen jäsenistö suljetussa äänestyksessä. Äänet laski PriceWaterhouseCoopers Oy, joka vastaa myös Oscar-äänestyksen ääntenlaskusta.

Yleisöäänestyksen voitti Pekka Mandartin ohjaama Keisarikunta, joka sai 20,6 % äänistä. Yleisöäänestyksessä toiseksi tuli Ere Kokkosen ohjaama Uuno Turhapuron tarina – This is my life, joka sai 16,5 % äänistä, ja kolmanneksi Aleksi Mäkelän ohjaama Vares, joka sai 14,6 % äänistä. Yleisö-Jussin jakoi pääministeri Matti Vanhanen.

Jussi-palkinto täytti 60 vuotta marraskuussa 2004 – Jussi-patsaat jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1944. Patsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Ben Renvall. Nykyisin kipsipatsaat valmistaa hänen poikansa, taiteilija Seppo Renvall.

Nelonen televisioi gaalan ja lähetti sen kello 21.05-23.00.

Vuoden 2004 Jussi-voittajat ovat:

Paras elokuva:
Koirankynnen leikkaaja, tuotanto Fennada Filmi/Kari Sara, ohjaus Markku Pölönen

Paras ohjaus:
Markku Pölönen, Koirankynnen leikkaaja

Miespääosa:
Peter Franzén, Koirankynnen leikkaaja

Naispääosa:
Outi Mäenpää, Kukkia ja sidontaa

Miessivuosa:
Kari Väänänen, Juoksuhaudantie

Naissivuosa:
Minttu Mustakallio, Lapsia ja aikuisia

Käsikirjoitus:
Markku Pölönen, Koirankynnen leikkaaja

Kuvaus:
Kari Sohlberg, Koirankynnen leikkaaja

Musiikki:
Sanna Salmenkallio, Melancholian 3 huonetta

Äänisuunnittelu:
Paul Jyrälä, Pelikaanimies

Leikkaus:
Kimmo Taavila, Vares

Lavastus:
Jussi Halonen, Samuli Halla, Petri Neuvonen, Pelikaanimies

Puvustus:
Elina Kolehmainen, Keisarikunta

Dokumenttielokuva:
Melancholian 3 huonetta, ohjaus Pirjo Honkasalo