Uuden Alman eli Almanovan liikevaihdoksi Alman nykyinen johto arvioi 292,3 miljoonaa euroa vuonna 2005. Nettotulosta siitä jää 23,1 miljoonaa eli 7,9 prosenttia. Velkoja taseessa on 265 miljoonaa euroa. SanomaWSOY:n liikevaihto oli vuonna 2003 kaikkiaan 2,4 miljardia euroa, jossa Rautakirjan osuutta on 770 miljoonaa. TS-yhtymän liikevaihto oli vuonna 2003 noin 290 miljoonaa euroa.

Uuden Alman suurin yksikkö on Alpress, johon kuluvat Iltalehti, Aamulehti, Satakunnan Kansa, Pohjoisen lehdet ja Suomen Paikallissanomat. Liikevaihtoa kertyy 211,6 miljoonaa. Toinen yksikkö on Business Information Group, jossa on tähtenä on Kauppalehti. Muut tuotteet ovat Balance Consulting, Baltic News Service ja Lehdentekijät. Liikevaihdon määrä on 49,1 miljoonaa. Mediapalvelut on kolmas sektori, jossa ovat mukana luokitellut palvelut, mm. Etuovi.com sekä tietojärjestelmät. Liikevaihdon määrän arvioidaan oelvan 21 miljoonaa euroa.

Eniten kasvua uusi Alma olettaa tulevan luokitelluista online markkinapaikoista, 30-50 prosenttia. Business Informaation kasvuksi ennustetaan 10-20 prosenttia, Iltalehden 5-10 prosenttia ja alueellisten sanoma- ja paikallislehtien viisi prosenttia.

Uuden Alma Median strategiaksi yhtiön hallitus esittää, että katseet suunnatavaan kannattavuuteen ja kassavirtaan. Kasvua tulee iltapäivälehdestä, taloustiedosta ja luokitelluista online markkinapaikoista, joissa on odotettavissa myös kansainvälistymistä.

Alma Median varsinaisen yhtiökokous pidetään 8.3.2005. Sulautumissuunnitelma esitellään sijoittajille 15.3.2005 ja 22.3. Almanova tekee ehdollisen käteis- ja osakevaihtoetarjouksen kaikille Alma Median osakkeenomistajille ja optioiden omistajille. Almanova tarjous päättyy 20.4., jolloin ylimääräinen yhtiökokous hyväksyy sulautumissuunnitelman. Almanovan noteeraus pörssissä alkaa 25.4.2005

Mediaviikon uutiskommentti:

Kuka Almassa määrää, ja miten Maikkarin käy?

Bonnier teki niin kuin suurimman omistajan pitääkin. Hän pelasi norjalaiset ulos kaupasta, ja keräsi itselleen sekä uutta bisnestä että voittoa kaupastaan. Myös suomalaiset instituutiot käärivät rahaa sisäpiirikaupoilla ennakkoon, ja joku suotuisaan aikaan osakkeita ostanut piensijoittaja hyvällä onnella. Tämä osoittaa, että kannattaa omistaa ja mahdollisimman paljon.

MTV3 jää Suomeen osana Bonnier-konsernia, mikä on sinällään myönteistä, koska nyt talolla on oikea ja selkeä mediaomistaja, joka on kiinnostunut alasta. Voidaan olettaa, että MTV3 tuottaa tulosta, kun yhtiö noudattaa Bonnierin talousvaateita. Eri asia on, jaksaako Bonnier investoida Suomen mainostelevisioonsa. Ehkäpä Bonnier ohjelmien suurostajana saa maailmalta tuotua ruutuun jotain sellaista, joka muutoin voisi jäädä pois. Mediamyynnissä Maikkari tuskin saa apuja lahden takaa. Luultavaa onkin, että Sanoma käyttää nyt tilaisuutta hyväkseen ja tulee voimakkaalla rahoituksella kasvattamaan Nelosen osuutta yhä nykyaikaisempana kanavana. MTV3:n uhkana on pudota lopullisesti Bonnierin unohtamaksi suomalaiseksi junttikanavaksi, jollainen se yhä selvemmin jo nyt on.

Alma kääpiöityy Sanoman rinnalla pieneksi maakuntasarjan yrittäjäksi. Ympäri Suomea sijaitsevat lehdykkäiset ovat laskevilla markkinoilla todella työntäyteinen sarka kynnettäväksi. Paras näkymä lienee Kauppalehdellä, joka tuo rahaa taloon huolimatta Taloussanomien pyristelyistä viedä osansa suhteellisen pienistä bisnesuutisten markkinoista. Kasvualana Alma pitää online markkinapaikkojaan, joista tunnetuimpia on etuovi.com. Kasvu on reipasta, mutta Alma ei varmasti tule olemaan alalla yksinään, koska muutkin yrittäjät ovat havainneet, minne kannattaa toimia suunnata.

Alman varsinaisena ongelmana on omistuksen hajautus, mitä johto esittelee osakkaille hyvänä asiana. Tosiasiassa se on yhtiön kannalta huono. Almassa ei ole enää selkeää omistajatahoa, joka päättäisi, mitä tehdään ja kenet vastuutehtävään palkataan. Moni asia jää sattuman varaan. Riippuu millainen hallituskoalitio alkaa Almassa vaikuttaa. Jos herraonni on yhtä suotuisa kuin Nokiassa, kun Jorma Ollila astui vetäjän sappaisiin, voidaan olettaa, että Alma pysyy keskikastin kohtalaisen kannattavana suomalaisena mediatalona. Muhkean velkakuormansa takia Almalla ei ole voimavaroja kuitenkaan mihinkään näyttävämpään operaatioon kuten yritysvaltauksiin saati merkittävien uusien bisneksien perustamiseen. Tämä tehtävä jää Suomessa Sanoman hoidettavaksi, missä se varmasti nykyistä uutta tyyliään noudattamalla tulee menestymään. Huonoa herraonnea ei Almalle kannata toivoa. Haasteet ovat nyt sen verran suuria.

Mediaviikko
Paavo Vasala
paavo.vasala@mediaviikko.fi