German Gref, Kreml: Suu kiinni, Suomen media!
German Gref, Kreml: Suu kiinni, Suomen media!

Pekka Ervasti on saanut ulkoministeriöstä luotettavia tietoja, joiden mukaan German Gref oli välittänyt kiireisen soittopyynnön Lehtomäelle, kun Suomen media näyttävästi uutisoi edustuston osallistuneen laajaan venäläisten ilotyttöjen paritukseen Helsingissä. Ministeri Gref toivoi venäjänkielentaitoisen Lehtomäen (kesk.) soittavan hänelle mahdollisimman pian. Yhteydenoton syyksi Gref oli ilmoittanut tavanomaisen hallinnollisen kysymyksen. Parittelusta ei ollut puhuttu sanaakaan.

Kun Lehtomäki soitti Grefille, Kremlistä tuli uhkaavaa tekstiä Suomen hallitukselle ja Lehtomäelle. Ulkoministeriön lähteen mukaan Lehtomäellä ja Grefillä oli täysin eri näkemys asiasta. Keskeiset valtakunnalliset tiedotusvälineet ovat Venäjällä nykyään tiukasti presidentti Vladimir Putinin otteessa. Gref luulee, että Suomessakin toimitaan samoin.

”Kyllä täällä oltiin kohtuullisen pöyristyneitä. Ensin harhautetaan ministeri soittamaan ja sitten varsin käskevään sävyyn kehotetaan pistämään media kuriin”, ulkoministeriön lähde on todennut Ervastille.

Tammikuun alussa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati jyrkkään sävyyn, että Suomen lehdistön julkistamat mielipidemittaukset Karjalan palauttamiseksi ovat provokaatiota. ”Lavrovin lausunto oli jyrkkyydessään sitä luokkaa, että Neuvostoliiton aikana se todennäköisesti olisi yltänyt noottitasolle asti”, Pekka Ervasti päättelee Suomen Kuvalehdessä.