Ari Korvola sai Outokummun hermostuksiin.
Ari Korvola sai Outokummun hermostuksiin.

Outokumpu Oyj on hurjistunut Ylen toimittaja Ari Korvolan jutusta, jossa todettiin, että Outokumpu Oyj:n entinen toimitusjohtaja Jyrki Juusela valehtelee julkisesti, kun hän kieltää osallistuneensa kupariputkikartelliin. EU-komissio rapsautti yhtiölle miljoonasakot rikoksesta. Yhtiö uhkaa nyt Yleä oikeustoimilla. “Tyypillinen jälkikaneetti, kun on virheitä tehty. Outokumpu koettaa rikkoa nyt peiliä, kun EU on todennut yhtiön syylliseksi”, Korvola kuittaa.

Outokumpu on julkistanut pörssitiedotteen, jossa se kiistää entisen ylimmän johdon osallisuuden kupariputkikartelliin. Korvolan mukaan pörssitiedotteen sisältö koskettaa itse asiassa sitä, että Outokumpu riitelee EU:n komission kanssa. “Yle ei ole osapuoli, vaan ainoastaan informaation välittäjä”, hän sanoo.

Korvola toteaa, että Outokumpu ei saa itseään puhtoiseksi sillä että EU-komissio on vapauttanut sen toisesta syytöksestä. “Toisesta on kuitenkin tullut sakkoja”, hän huomauttaa. Pörssitiedote onkin hänen mielestään tarkoitettu ilmeisesti vain osakkeenomistajien rauhoittamiseksi.

Korvolan mukaan ei selvemmin voi EU enää ilmoittaa, että toimitusjohtaja Juusela on osallistunut kartellineuvotteluihin. Hän tarkistutti asian tv-ohjelmassa kahdella asiantuntijalla, jotka kumpikin sanoivat suoraan, että Jyrki Juuselaa tässä tarkoitetaan, vaikka nimeä ei mainita. Yhtiössä ei ole ollut vuonna 1993 kuin yksi toimitusjohtaja, ja hänen on EU-komisso todennut osallistuneen kartellin tekoon, Korvola kertoo.

“Olin helpottunut kun luin pörssitiedotteen. Virheitä ohjelmassa siis ei ole ollut”, Korvola kertoo huojentuneena.

Taunus – isän vanha auto

Ari Korvola on keksinyt ohjelmansa nimeksi ja kantavaksi juoneksi Taunuksen, jolla hän ajelee haastatteluja tekemässä. Taunusta on kuvattu keskeisenä osatekijänä ohjelmassa. Taunus on vuoden 1981 mallia oleva henkilöauto, joka on hänen isänsä hankkima. Isä kerää Taunuksia, joita on tallissa jo seitsemän. “Jari Sarasvuo ajelee Diilissään sadantuhannen euron Jaguaarillaan. Minä se ajelen miinusmerkkisellä mallilla”, hän naureskelee.

Seuraavassa Outokumpu Oyj:n pörssitiedote:

Outokumpu kiistää entisen ylimmän johdon osallisuuden kupariputkikartelliin

Maanantaina, 24.1.2005, Taunus-ohjelmassa Yleisradion TV1-kanavalla ja asian myöhemmässä uutisoinnissa samalla kanavalla käsiteltiin Outokummun osallisuutta eurooppalaiseen kupariputkikartelliin.

Ohjelmissa väitettiin Outokummun ylimmän johdon olleen aktiivisesti mukana järjestelemässä Euroopan laajuista kupariputkikartellia. Outokumpu kiistää väitteen ja toteaa lisäksi seuraavaa:

-Euroopan komission keskeinen olettamus emoyhtiön, Outokumpu Oyj:n, osallisuudesta ja vastuusta perustuu siihen seikkaan, että Outokumpu Copper Oy on kokonaan emoyhtiön omistama.
-Lisäksi komissio on viimeisimmässä, vesijohtoputkia koskevassa päätöksessään erikseen todennut, että emoyhtiön ylin johto ei ole osallistunut rikkomismenettelyyn eikä asiaan liittyviin kokouksiin.
-Taunus-ohjelmassa mainitut kokoukset Jyrki Juuselan ja erään kilpailijan välillä koskivat puhtaasti mahdollisia toimialajärjestelyjä, mikä on täysin laillista toimintaa.
-Outokumpu on valittanut kartellisakkojen määräytymisen perusteista ja itse sakkojen määrästä.
-Yhtiö harkitsee oikeudellisia toimia Yleisradiota vastaan.