SanomaWSOY:stä tulee kertaheitolla naapurimaamme Venäjän suurin lehtikustantaja, kun yhtiö ilmoitti ostavansa The Independent Median hollantilaisilta. Jo miltei oligarkki Vladimir Potaninin hyppysiin ajautunut kustantamo kiepsahtikin suomalaisen mediamogulin, ministeri Aatos Erkon leiriin. Syksyllä hollantilaiset ostivat nimittäin takaisin Potaninin 35 prosentin osuuden, koska sukset menivät ristiin. Potanin möi voitolla ja niin tekivät hollantilaisetkin, mutta aiempiin tietoihin perustuen lisätienestiä tuli vain 10-20 miljoonaa euroa. Sanoma kuitenkin maksoi alan tasoon verrattuna kovan hinnan kustantamosta, yli tuplaten liikevaihtoon nähden.

Sanoma ottaa nyt itäistä riskiä. Rahat voivat mennä kankkulan kaivoon, koska Venäjä on arvaamaton ja epävarma maa, jossa liiketoiminnan sopimukset ovat erilaiset kuin lännessä. Venäjä ei ole oikeusvaltio. Milloin tahansa oligarkkien nukkena toimiva presidentti voi ottaa lehdet itselleen tai määrätä ne lakkautettaviksi. Lakeja voi muuttaa yhdessä yössä maksua vastaan. Lisäksi lakeja tulkitaan mielivaltaisesti ja tuomareita ostetaan. Sosialismin mädännäisyyden seurauksena kansalaismoraali pitää korruptiota itsestään selvyytenä. Pienikin horjahdus journalistisesti tai muulla tarvoin muutamien yksinvaltiaiden viitoittamalta tieltä johdattaa pikaisesti Erkon väen rajan Suomen puolelle. Venäläisten kanssa parhaiten menestyvätkin turkkilaiset ja italialialaiset, joille maan tapa on kotonakin tuttua.

Viestintätoimistoni kautta työskentelin 1990-luvulla ruotsalaisille kirjapainoille tiedotus- ja markkinointikonsulttina Venäjän suuntaan. Järjestimme jopa Ruotsin Graafisen Teollisuuden Keskusliiton kanssa Tukholmassa seminaareja, kuinka Venäjälle mennään liiketoimintaa harjoittamaan. Osa kirjapainoista sai hyviä tilauksia, mutta suurimmalle osalle tuli kuitenkin lopulta isoja tappioita, koska sivistyneille ruotsalaisille venäläisten kauppatavat olivat liian barbaarimaisia. Enää Venäjällä toiminee vain Bonnieriin kuuluva talouslehti Delevoi Petersburg Pietarissa.

Sanomalle Venäjän operaatio on luonteva. Sanoma pystyy omistuksensa turvin siirtämään melkein kaikkien yli 30 lehden painotyöt omille koneilleen Suomeen, jossa ne ovat nyt vajaakäytössä. Jos Venäjällä poliittinen tilanne pysyy vakaana ja talous edes näin kehittyy, Sanomalle investointi voi olla hyvinkin kannattava. Itse asiassa yhtiölle riski on pieni, koska Sanomalla on rahaa. Viime vuoden voitto pelkästään yhdeksältä kuukaudelta on koko kauppahinnan verran. Yhtiön liikevaihdosta kauppasumma on vain 5-6 prosenttia eli ei juuri mitään. Pääomistajan Aatos Erkon (osakkeista 56 %) kukkarossa vaikka koko potin menetys ei tunnu missään. Siperiaan meno tällä tavoin on Erkon kannalta viisasta, mutta se ei tarkoita, että sinne kaikkien muidenkin pitäisi nyt suin päin hyökätä.

Paavo Vasala