Pizzavaalit, uutta Suomessa.
Pizzavaalit, uutta Suomessa.

Turkulainen mainostoimisto Lahtinen & Mantere tekee historiaa tuomalla Suomeen ensimmäisen kuluttajavaalin, joka lanseerataan koko maassa näyttävästi eri medioissa kevään aikana. Felix Abban Grandiosa-pizzavaali on suora kopio norjalaisen Orkla-yhtiön vuoden takaisesta kampanjasta, jolla pizzan myynti saatiin kovaan nousuun. Päätähtenä on MTV3:n entinen uutisankkuri Kaj Lindén, jonka persoonan varaan imagoa rakennetaan. Mainos- ja tiedotuskampanja on Suomessa isohko, usean sadan tuhannen euron suuruinen.

Norjassa oli myös paikallinen ”Arvi Lind” kasvona kampanjassa. ”TV-mainokset, jossa Kaj Lindén esiintyy, ovat kuin suoraan uutislähetyksestä. Olemme tehneet ne aidolla tavalla, neljällä kameralla. Tunnettu uutisankkuri lisää sanoman luotettavuutta”, kertoo Ilpo Mantere.

Mantere sanoo, että on iso asia, että kuluttajat pääsevät vaikuttamaan tuotteeseen. Norjassa äänestäjiä oli 170.000. ”Odotamme myös Suomeen suurta osanottoa”, Mantere toteaa.

Kampanjaan kuuluu laaja markkinointiviestinnän kirjo aina ulkomainoksiin saakka. Myös tiedottaminen on suunniteltu huolella: tiedotteita lähtee tiuhaan ja toimittajien kysymyksiin on ennakkoon mietitty vastaukset valmiiksi. Tiedottamisesta vastaa Tommi Räsänen.

Vaaliehdokkaina ovat kaksi uutta Grandiosa-pakastepizzaa, joista häviäjä poistuu ja voittaja jää valikoimiin. Felix Abban järjestämässä pizzavaalissa kaikenikäiset kuluttajat voivat äänestää ehdokastaan pizzapakkauksessa olevalla kupongilla, tekstiviestillä tai internetin kautta. Lisäksi monissa kaupoissa
järjestetään äänestyspäiviä. Äänestää voi, vaikka ei osta tuotetta.
Grandiosa-pizzavaali alkaa 10.1.2005 ja päättyy 31.5.2005. Voittaja julkistetaan kesäkuun alussa.

Orkla-konserniin kuuluva norjalainen Stabburet järjesti Grandiosa-pizzavaalin Norjassa vuonna 2004. Felix Abba, joka kuuluu Orkla-konserniin, oli mukana suunnittelemassa vaaleja.

Makujen ennakkotestaus on Felix Abballe tuttu ja käytetty tapa. Nyt kuitenkin yritys haluaa antaa kuluttajille mahdollisuuden äänestää suoraan, mitä he kauppoihin haluavat.

Pakastepizzamarkkina vahvassa kasvussa

Pizzoja syövät lähes kaikki suomalaiset, noin 94 prosenttia. Pizzoihin lasketaan mukaan itse tehdyt, einekset, pakasteet, take away -tuotteet ja ravintolapizzat. Pakastepizzoja on vuoden aikana maassamme syönyt noin 69 prosenttia ihmisistä.
Suomalaiset syövät noin 0,8 kg pakastepizzaa vuodessa, ja Helsingin alueella sitä syödään eniten, noin 1,2 kg henkeä kohden.

Norjalaiset syövät reilut 6 kg pakastepizzoja vuodessa. Se on eniten Euroopassa. Pizza on yksi suosituimmista kotiruoista. Se on noussut kotiruokien TOP 15-listalla vuoden 1985 14. sijalta kärjen tuntumaan. Tällä hetkellä kasvussa ovat tuoteryhmät, jotka nopeuttavat ja helpottavat arkiruoan laittoa. Pakastepizzamarkkina on eniten kasvavien joukossa. Se on kasvanut Suomessa noin 10 prosenttia vuosittain. Markkinan
arvo vuonna 2004 oli 30 miljoonaa euroa. Grandiosa on Suomen myydyin pakastepizzamerkki.

Vaaliehdokkaat suomalaiseen makuun

Vaaliehdokkaina olevat kaksi Grandiosa-pakastepizzaa poikkeavat selvästi toisistaan. Iso, tuhtipohjainen Jauheliha & Sipuli (530 g) on kotoinen, tutun kotona tehdyn pizzan makuinen ja siitä riittää jaettavaa useammallekin syöjälle. Ohutpohjainen, hiukan pienikokoisempi Mozzarella (290 g) on eurooppalainen,
moderni pizza. Grandiosa Mozzarella maksaa kaupassa noin 2,5 euroa ja Grandiosa Jauheliha & Sipuli noin 3,9 euroa. Molemmat Grandiosa-pizzat ovat pohjoismaista tuotantoa. Jauheliha & Sipuli on valmistettu Norjassa ja Mozzarella Ruotsissa. Suomeen tuotavien Grandiosa-pizzojen reseptejä on muunneltu suomalaisten makutestaajien toiveiden mukaiseksi.

Felix Abba Oy Ab

Felix Abba on osa norjalaista Orkla-konsernia. Felix Abba on Suomen johtavia elintarvikeyrityksiä. Sen itse valmistamien tuotteiden ohella se markkinoi myös mm. ketchuppia, mehuja, kalatuotteita, keksejä, jälkiruokavalmisteita, pizzoja ja ruokapakasteita. Kuluttajille tuttuja ruokamerkkejä ovat muun muassa Felix-ketchup ja vihannessäilykkeet, Abba- ja Ahti-sillit, Kantolan keksit, FunLight-mehut ja Jacky-tuotteet. Felix Abban tavoitteena on saavuttaa ykkösasema jokaisessa sen markkinoimassa tuoteryhmässä ja olla yksi Suomen
elintarviketeollisuuden kannattavimmista yrityksistä. Suomen tuotantolaitokset ovat Turussa ja Lahdessa. Lisäksi yrityksellä on tuotantoa Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Felix Abban Suomen toimintojen liikevaihto on noin 78 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 200 henkeä.

Orkla ASA

Orkla toimii merkkituotteiden, median, kemian ja taloudellisen sijoittamisen aloilla. Se on yksi Norjan pörssin suurimpia yrityksiä. Vuonna 2003 sen liikevaihto oli noin 5,4 miljardia euroa ja sen palveluksessa työskenteli n.32.000 henkeä. Vuonna 2003 konsernin liikevaihdosta 73% tuli Norjan ulkopuolelta. Orkla panostaa lisääntyvässä määrin Itä-Euroopan markkinoille.