Donald Trump, USA:n Jari Sarasvuo.
Donald Trump, USA:n Jari Sarasvuo.

Donald Trump on amerikkalaisen unelman ruumiillistuma: köyhästä pojasta upporikkaaksi liikemieheksi. Hänen uransa on tyypillinen. Siihen sisältyy nopea nousu ja äkillinen suurkonkurssi, josta hän tulee taas huipulle omilla ideoillaan. Trumpin karisma onkin Yhdysvalloissa todellinen. Jari Sarasvuo, joka astuu Trumpin saappaisiin, joutuu lähtemään huomattavasti köykäisemmin eväin. Hänen ansiolistassaan on vain menestystä, ei yhtään suurta tappiota tai konkurssia.

MTV3:ssa uskotaan,että Diilistä tulee yksi vuoden 2005 suurimmista puheenaiheista. Maikkarissa toivotaan myös,että ohjelma herättää keskustelua markkinoinnin tärkeydestä yritysmaailmassa, Maikkarin Heikki Rotko sanoi Diilin tilaisuuden avaussanoissaa Helsingissä.

The Apprenticen tuotti menestyksekäs Mark Burnett. Sarjaa katsoi 8.1.-15.4. 2004 kaikkiaan 20,7 miljoonaa amerikkalaista joka kerta ja vähintään yhden jakson näki 40,1 miljoonaa katsojaa. Vaikka Apprentice oli lähinnä viihdettä, osa sarjan tuottamasta kokemusperäisestä tiedosta on jäänyt elämään. Muun muassa AMA eli American Management Association jakaa edelleenkin jäsenistölleen oppimateriaalia, joka perustuu Apprenticen kokemuksiin. AMA on maan suurimpia liike-elämän koulutusorganisaatioita. Voidaan vain arvailla, minkälaisen bisneksen Sarasvuo rakentaa Diilin pohjalta jatkossa.

AMA jakoi esimerkiksi marraskuussa puolelle miljoonalle jäsenelleen seuraavan oppimateriaalin, joka oli koottu Apprenticestä.

How to Communicate with Your Boss

Most bosses appreciate when their employees effectively communicate new ideas, innovations and better ways to get the work accomplished,” said Edward T. Reilly, president and CEO of American Management Association. “Communication skills are critical to succeed on the job and for career advancement. Many managers have room for improvement in this area and need to hone their skills,” Reilly said. He offers the following advice on how to better communicate with your boss and other senior executives:

-Prepare for scheduled meetings. Anticipate what questions will be asked and make sure you can answer them. Run through possible scenarios in your mind. If you have documents that your executive might want to review, bring them along.

-Take a moment to think before speaking. Be sure you know what you really want to say. Think about the attitude or emotions you want to express. Consider how your body language will help reinforce your message and your point of view.

-Be concise in responding to questions. Answer directly and stay on point. If your executive wants more details, he/she will ask.
Be direct when the situation demands it. Say what you mean clearly. Be polite but decisive. Do not garble your message behind phrases that obscure or soften its impact.

-Encourage a positive response by considering the executive’s perspective. This is particularly true if you expect opposition to your remarks. So, before an objection is raised, you might want to raise it yourself, then systematically and objectively disprove it, speaking calmly and objectively like a bystander, not as a defender.

-Make sure you have all the information before making a statement. If you are unprepared for a specific question, it is better to postpone the discussion than provide inaccurate or incomplete information.

-Be certain the time is appropriate for communicating. A quick update is usually welcome at any time, but avoid lengthy or complex discussions when an executive is pre-occupied, has one foot out the door or is leaving for a three-day business trip. Better to save your discussion for when the executive will be less distracted and can more fully focus on what you have to say.