Yleisradion Musiikkiuutiset on valinnut vuoden 2004 musiikkiteoksi
ooppera- ja teatteriseurue Kapsäkin tekemän työn lasten
musiikkikulttuurin hyväksi. Kapsäkki on vakiinnuttanut asemansa ryhmänä, joka tarjoaa lapsille ja aikuisille ennakkoluulottomasti yhdisteltyä oopperaa, teatteria, soitinmusiikkia ja musiikkikasvatusta. Kunniakirja luovutettiin seurueelle torstaina 13.1.2005 Helsingissä. Vuoden musiikkiteko valittiin nyt viidennen kerran.

Vuonna 2000 Radio Ylen Ykkösen Musiikkiuutiset on valinnut musiikkiteoksi Anssi Mattilan ja Taite-ryhmän esittämän Jean-Féry Rebelin Odysseus-oopperan. Ensimmäistä kertaa vuonna 1703 tapahtuneen kantaesityksen jälkeen esitetty ooppera kuultiin Helsingin juhlaviikoilla elokuussa 2000. Ensimmäinen Vuoden musiikkiteko julkistettiin Musiikkiuutisten erikoislähetyksessä maanantaina 8.1.2001.

Radio Ylen Ykkösen Musiikkiuutiset on valinnut Vuoden 2001 musiikkiteoksi suomalaisten musiikinopettajien aktiivisen toiminnan taideaineiden säilyttämiseksi uudessa perusopetuksen tuntijaossa. Keväällä 2001 valmistunut perusopetuksen uudistustyöryhmän ehdotus heikensi taideaineiden asemaa valinnaisaineiden tuntimäärän supistuessa. Musiikinopettajien sitkeästä työstä huolimatta valtioneuvosto hyväksyi joulukuussa 2001 perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon uudistustyöryhmän ehdotuksen mukaisesti.

Vuoden 2002 musiikkiteko oli musiikin tohtori Ilkka Taiton työn suomalaisen keskiaikaisen kirkkomusiikin tutkimuksen hyväksi. Pitkäjänteisellä tutkimustyöllään MuT Ilkka Taitto on saattanut Suomen keskiajan musiikin tuntemisen ja tallentamisen eurooppalaiselle tasolle. Taitto väitteli vuonna 2001 tohtoriksi tutkimuksella, jossa hän kokosi ja luetteloi Suomen keskiaikaiset antifonarum-käsikirjoitukset. Lisäksi hän on toimittanut Turun hiippakunnan messulaulukirjan, Graduale Aboensen, joka kuuluu Suomen keskiaikaisen kirjallisuuden tärkeimpiin dokumentteihin.

Vuoden 2003 musiikkiteoksi valittiin gambataiteilija Markku Luolajan-Mikkolan Gambaa!-konserttisarjan. Gambaa!-sarja on erinomaisella tavalla rikastuttanut suomalaista konserttielämää, lisännyt vanhan musiikin tarjontaa eri puolilla maata ja antanut työtilaisuuksia suomalaisille vanhan musiikin ammattilaisille.