Pohjoismainen elokuvatoimisto Walhalla täyttää 30 vuotta. Sen kunniaksi järjestetään pohjoismainen elokuvaviikko Helsingissä 17.-21.1.2005. Viikon aikana esitetään yksi elokuva Walhallan kultakin vuosikymmeneltä. Esitykset ovat ilmaisia. Maximin aulassa on viikon aikana Walhallan toimintaa esittelevä näyttely.

Esitettävät elokuvat, elokuvateatteri Maxim, Helsinki:

Maanantai 17.1 klo 16.30 Voittajia ja häviäjiä (Vinnare och förlorare), Kjell Sundvall, Ruotsi, 2005. Englanninkielinen tekstitys. 85 min. ENNAKKOESITYS!

Tiistai 18.1 klo 16.30 Pirunsaari (Djöflaeyan), Fridrik Thor Fridriksson, Islanti 1996. Suomenkielinen tekstitys. K 11, 104 min.

Keskiviikko 19.1 klo 16.30 Ranskalainen illallinen (Babettes gæstebud), Gabriel Axel, Tanska 1987. Suomenkielinen tekstitys. S, 104 min.

Torstai 20.1 klo 16.30 Aviovaimoja (Hustruer), Anja Breien, Norja, 1975,. Suomenkielinen tekstitys. K15, 84 min.

Perjantai 21.1 klo 16.30 Tehdäänpä silta (Att angöra en brygga), Tage Danielsson, Ruotsi, 1965. Suomenkielinen tekstitys. S, 102 min.

Walhallan historiaa

Walhalla – pohjoismaisen elokuvan Suomen näyttämö perustettiin v. 1974 Pohjola-Norden r.y.:n helsinkiläisten jäsenten elokuvakerhoksi. Kerhotoiminta laajeni pian myös Turkuun ja Tampereelle.

Lisäksi Walhalla alkoi tuoda maahan elokuvia ja järjestää teemaviikkoja sekä pohjoismaisia seminaareja, kokouksia ja matkoja yksin tai yhdessä mm. Hanasaaren kulttuurikeskuksen ja Suomen elokuva-arkiston kanssa.

V. 1986 Walhalla itsenäistyi omaksi rekisteröidyksi yhdistyksekseen. Elokuvakerhosta on tullut pohjoismaisia elokuvavirtauksia seuraava arvostettu elin, joka on ollut edustettuna mm. Valtion elokuvataidetoimikunnassa ja jonka puoleen käännytään kun halutaan esittää laadukasta pohjoismaista elokuvaa.

Tällä hetkellä Walhalla omistaa esitysoikeudet yhdeksään pohjoismaiseen elokuvaan, joita se tarjoaa vuokrattaviksi kunnille, kouluille, kerhoille, järjestöille ja yksityisille.

Walhalla osallistuu elokuvaviikkojen ja -festivaalien suunnitteluun ja järjestämiseen tarjoten ohjelmaehdotuksia sekä ottamalla yhteyksiä elokuvatoimistoihin. Ota yhteyttä kun et tiedä millaisen elokuvaviikon tekisit!

Walhalla järjestää elokuva-aiheisia esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä välittää pyynnöstä ohjaajavierailuja ja muita esitelmöitsijöitä.

Walhalla pitää yllä pohjoismaista elokuva-alan käsikirjastoa. Omien julkaisujen lisäksi hankitaan myös muuta ajankohtaista kirjallisuutta, videoita.

Walhallan yhteistyökumppaneita ovat mm. Pohjola-Norden ja sen piiritoimistot, Hanasaaren kulttuurikeskus, Pohjoismaiden lähetystöt, Helsingin ja Espoon kulttuuriasiainkeskukset sekä elokuvatoimistot Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Vuodesta 2000 lähtien Walhallalla on ollut yhteinen työntekijä Finlandssvenskt filmcentrumin kanssa. Näin saatu synergiaetu on hyödyttänyt kumpaakin osapuolta. Walhallan toimisto sijaitsee Helsingissä mutta sen toiminta-alue on koko Suomi.