Moore tekee bisnestä mollaustyylillään.
Moore tekee bisnestä mollaustyylillään.

Oscar-palkittu amerikkalainen elokuvantekijä Michael Moore on Bush-ajojahtinsa jälkeen iskenyt kyntensä pilleriteollisuuteen. Tulilinjalla ovat suuret jättifirmat, joiden Moore väittää hyödyttävän harvoja, mutta vievän kuitenkin suuren kansanosan rahat. Nyt Astra Zeneca varoittaa työntekijöitään, että he eivät saa olla missään tekemissä Mooren kanssa, joka tyrkyttää rahaa maksuksi haastatteluistaan.

Amerikkalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Michael Moore on tullut superkuuluisaksi arvostelemalla USA:n presidentti George W.Bushia sotatoimista. Mooren elokuva Fahrenheit 9/11 oli laajassa kansainvälisessä levityksessä viime vuonna.

Mooren aikeet iskeä lääketeollisuuteen ovat saanet yritysten johdon varpailleen. Astra Zeneca on julkaissut nettikirjeessään ohjeen työntekijöilleen, että vain yritysten tiedotusvastaavat saavat olla median ja filmintekijän kanssa tekemisissä, kirjoittaa ruotsalainen talouslehti Dagens Industri.

DI on haastatellut Astra Zenecan ruotsalaista tiedottajaa, joka sanoo, että mitään vaikutuksia Mooren toimista ei ole vielä ilmennyt Ruotsissa.

Lääkefirmat ovat olleet viime aikoina kielteisessä julkisuudessa muutoinkin. Suomessa lääkeyritysten markkinointitoimia lääkäreille rajoitettiin lailla tämän vuoden alusta merkittävästi. Myös yhtiöiden eräät lääkkeet ovat joutuneet vastatuuleen. Muun muassa Astra Zenecan Exanta, Irsessa ja Crestor ovat epäiltyjen listoilla. Mercksin Vioxx ja Pfeizerin Celebrex -särkylääkkeet on asetettu kyseenalaisiksi niiden sivuvaikutusten takia.