Norjalainen mediayhtiö Schibsted on tehnyt 705 miljoonan euron ostotarjouksen AlmaMedia Oyj:n osakkeista tiistaina. Vihamieliseksi pörssimarkkinoilla määritelty tarjous on ruotsalaisen Resumé – lehden mukaan sodankäyntiä ruotsalaista Bonnieria vastaan. Ostotarjouksen takana on valtataistelu Pohjoismaiden kaupallisista TV-markkinoista, jotka norjalaiset saisivat haltuunsa Alman avulla, kun ruotsalainen TV4 siirtyisi tällä tavoin pois Bonnierin valtapiiristä. Kaupan seurauksena Suomessa Alman maakuntalehdet ovat joutumassa myyntiin. Oululainen Kaleva-konserni on jo ilmoittanut kiinnostuksensa pohjoisen maakunta- ja paikallislehdistä.

Bonnier omistaa Almasta nyt 33,1 prosenttia. Tällä hetkellä kukaan TV4:n omistajista ei voi äänestää kuin 20 %:n osuudella, mutta Bonnier äänestää nyt kaksi kertaa 20 Alman kautta. Jos Schibsted tulee Bonnieria suuremmaksi, Schibsted ottaa vallan TV4:ssä, Resumè arvioi.

Alman osakekurssi nousi ostoilmoituksen jälkeen, mutta Schibstedin osakkeen kurssi laski Oslossa, koska analyytikot eivät usko Schibstedin onnistumiseen.

Norjalainen mediakonserni Schibsted kustantaa Pohjoismaiden suurinta sanomalehteä, Ruotsissa ilmestyvää Aftonbladetia. Norjassa Schibsted julkaisee muun muassa maan suurinta päivälehteä Verdens Gangia ja toiseksi suurinta Aftenpostenia.

Lehtien lisäksi Schibsted omistaa 33,3 prosenttia Norjan suurimmasta kaupallisesta TV-kanavasta TV2:sta eli sen mitä Norjan laki sallii. Viime viikolla yhtiö kertoi nostaneensa omistuksensa ruotsalaisessa TV4:ssä 20,1 prosenttiin. Näin yhtiöstä tuli kanavan kolmanneksi suurin omistaja.

TV4:n suurin omistaja on Alma Mediaan kuuluva MTV3 23,4 prosentin osuudella. Alma Median pääomistaja Bonnier omistaa TV4:stä noin 22 prosenttia.

Schibsted listautui Oslon pörssiin 1992. Yhtiön liikevaihto ylittää tänä vuonna miljardi euroa. Schibstedin tämänhetkinen markkina-arvo on 1,5 miljardia euroa.

Schibstedin suurin omistaja 26,1 prosentin osuudella Blommenholm Industrier. Mediakonsernin muita suuria omistajia ovat State Street Bank, 10,7 prosenttia, Folketrygdfondet, 7,6 prosenttia, Capital Research,6,6 prosenttia ja Marathon Asset Management, 6,1 prosenttia