Liikenne- ja viestintäministeriön digi-tv-klusteriohjelma ArviD rahoittaa 13 hanketta, joilla kehitetään ihmisten arkeen sopivia palveluja digitaaliseen televisioon. Kaikki hankkeet ovat hyvin verkostoituneita.

Määräaikaan mennessä ArviD sai 35 projektiehdotusta. Rahoitettavien projektien valinnassa painotettiin mm. selkeää tuotantomallia, innovatiivisuutta, palvelun antamaa lisäarvoa sekä monikanavaisuuden ja vuorovaikutuksen edistämistä. Kokonaisuudessaan hankkeita rahoitetaan 316 220 eurolla, keskimääräinen rahoitus projektia kohden on 24 300 euroa.

Julkishallinnon projekteissa digitelevisioon luodaan Helsingin kaupungin palveluportaali sekä kaikille avoin tiedonhaun ja kirjastopalveluiden kirjasto.fi-palvelu. Helsingissä kehitetään myös liikenneinformaatiopalveluja kun digitelevisioon tuotetaan ajantasaista joukkoliikenteen pysäkki-informaatiota.

Oulussa digi-tv-palveluja ikääntyneille

Erityisryhmien tarpeita varten Oulun kaupungissa suunnitellaan digi-tv-kotipalveluja ikääntyneille ja vammaisille. Viittomakielistä chat-palvelua ja viittomakielistä koulutusta tuotetaan. Tekstitys puheeksi -hankkeessa tekstitys muunnetaan synteettiseksi puheeksi, joka on kuultavissa kaikilla digi-tv-vastaanottimilla ilman lisälaitteita.

YLEn Akuutti-ohjelmaan tuotetaan MHP-palvelu, jossa katsoja saa ohjelman aikana lisätietoja sen aiheista. Yhteisöllistä oppimista tuetaan YLEn koululaisille suunnatussa Tuu juttuun -iltapäiväkerhopalvelussa. Etäopetuksen saralla edistetään ruotsin kielen oppimista interaktiviisessa opetusohjelmassa.

ArviD:n rahoituksella kehitetään myös uudenlaisia tekniikoita digi-tv-palveluihin. Kuvankaappausjärjestelmällä katselija voi napata MHP-sovelluksella mieluisen tv-kohtauksen ja lähettää multimediaviestinä itselleen tai muille. Tapahtumamarkkinoinnin ja lipunmyynnin LippuTV-palveluun suunnitellaan maksutoiminnallisuuksia. Digi-tv:ssä pilotoidaan myös monimediajulkaisuohjelmistoa ja -palvelua.