Oululainen Kaleva-konserni on ostanut pohjoissuomalaisen ilmaisjakelulehden Lounais-Lapin. Lehti ilmestyy kerran viikossa. Jakelumääärä on 37.000. Lounais-Lappi on Kalevalle jo toinen ilmaisjakelulehtihankinta, kun yhtiö osti Veikko Lesosen alullepaneman oululaisen Forum24:n osakkeet alku vuonna. Lounais-Lappi on tuottanut voittoa, mutta kuitenkin heikommin kuin alalla keskimäärin.

Lounais-Lapin on ostanut Kalevaan kuuluva Forum24 Oy. Lounais-Lapin omistivat toimitusjohtaja Matti Koskenranta, päätoimittaja Kimmo Arstio ja kaksi hänen poikaansa. Lehti on perustettu vuonna 1962. Pohjolan Sanomat osti lehden Lapin Kansalta vuonna 1991, jolloin lehti lopetettiin. Vuonna 1992 lehden henkilökunta pystytti lehden uudelleen.

Lounais-Lapin jakelualueena ovat Kemi, Tornio, Keminmaa, Kuivaniemi, Simo, Tervola ja Haaparanta. Toimitus on Kemissä.

Lounais-Lapin palveluksessa on ollut Asiakastieto Oy:n mukaan viime vuonna yhdeksän henkilöä. Liikevaihto oli 31.1.2004 päättyneellä tilikaudella 918.000 euroa ja lehden tilikauden tulos oli 34.400 euroa. Liikevoittoprosentti oli 5,5 (8,0 % alalla keskimäärin). Käyttökate oli 6,2 % ja (alalla keskimäärin 10,5 %). Omavaraisuusaste oli 39,6 prosenttia eli sama kuin alalla keskimäärin.

Forum24 Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 2,53 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 87.700 euroa. Yhtiön kassavarat olivat heikot ja omavaraisuusaste oli -118,9. Yhtiön tilintarkastaja oli huomauttanut oman pääoman määrästä, mikä käytännössä yleensä tarkoittaa, että yhtiö on ollut konkurssitilassa. Yhtiön tasetta painoivat raskaat perustamisvaiheen tappiot, yhteensä 675.700 euroa.

Kaleva ei ole julkistanut ostettujen yhtiöiden kauppahintoja.

Mediaviikon toimituksen kommentti: Lehtibisnes etsii tukea mistä saa

Lehtiyhtiöt ovat tänä vuonna kilvan ostelleet ilmaisjakelulehtiä. Sanoma Oy osti toukokuussa pääkaupunkiseudulla ilmestyvän Uutislehti 100:n, jonka liikevaihto oli viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa. Syyskuussa Sanoma osti Kellokkaan ja Hyvinkään Kellokkan. Kellokas ilmestyy Tuusulassa, Järvenpäässä ja Keravalla. Lokakuussa Sanoma ilmoitti perustavansa vuonna 2005 pääkaupunkiseudulle oman ilmaisjakelulehtiketjunsa, jota tulee vetämään DI Niko Ruokosuo. Hän siirtyy tehtäväänsä Los Angeles Timesin tytäryhtiön Recycler Classifiedsin toimitusjohtajan tehtävästä. Tulossa on Amerikan mallin mukaista mediaoppia Suomeen.

Keski-Uusimaa konserni osti marraskuussa Janton-konsernin lehtiryhmään kuuluvan Länsi-Uusimaa Oy:n painoineen sekä kaupunkilehdet Alueuutiset, Tamperelaisen ja Turkulaisen. Myös espoolainen Länsi-Väylä siirtyi Keski-Uusimaa Oy:lle, jonka omistaa Eero Lehti.

Mistä tällainen buumi ilmaisjakelulehtiin on herännyt? Luonnollisesti kyse on ilmoitusmarkkinoiden pitämisestä. Ilmoitukset siirtyvät yhä enemmän paperimediasta nettimediaan ja televisioon. Ilmaisjakelulehtien hankinta näyttää kuitenkin lähinnä viivytystaistelulta, mikä on tosin viisasta tässä tilanteessa lyhyellä tähtäimellä. Pitkäaikaista apua ilmaisläystäkkeistä, joita nämä isot lehtitalot ovat vuosikymmeniä ylenkatsoneet, ei kuitenkaan ole. Pikkuvipusista ei ole rahasammoksi.

Olisikin varsin mielenkiintoista tietää, millaiset takaisinmaksuajat ostajat ovat kohteilleen laskeneet ja paljonkohan Kaleva maksoi lehdistä? Esimekiksi Kalevan tämän vuoden ostokohteiden yhteenlaskettu voitto oli viime vuonna vaivaiset 122.000 euroa. Tämä raha hupenee jo melkein toimitusjohtajan matka- ja kapakkakuluihin kun hän seurueineen matkustaa tarkastusmatkalle Lounais-Lappiin pari kertaa vuodessa. Tuskin tällaisista voitoista on kasvustrategian pohjaksi.

Alma Media on harrastanut lehtien ostelua jo vuosien ajan. Kohteet ovat olleet isompia maakuntalehtiä, joiden liikevaihdot ovat suurempia kuin ilmaisjakelulehdillä. Toimituksien ja painojen sekä tekniikan synergiaetujen ansiosta lehdistä on tullut liiketaloudellisesti tehokkaampia kuin itsenäisinä toimien. Keskittymisen haittavaikutuksia ei ole sanottavasti ilmennyt. Mitään brezneviläistä puuttumista sisältöön tai journalistiseen vapauteen ei nähtävästi ole myöskään ilmennyt ainakaan lehtien johtohenkilöiden antamien arvioiden mukaan. Alma Media taisi olla kaukaa viisas, ja vei kermat päältä.