Aamulehden toimitusjohtaja Kai Telanne sanoo, että kirjat sopivat hyvin lehtitalon toiminta-ajatukseen ja arvomaailmaan. Uutta liiketoimintaa haetaan vakiintuneen perusosaamisen lähialueelta. Telanne arvioi Aamulehden tunnetun brändin olevan eduksi kirjamarkkinoilla, mutta kirjat myös vahvistavat lehden asemaa.

Uusi yksikkö tähtää ensi vuonna 1,5 miljoonan euron liikevaihtoon, ja tarkoitus on julkaista yhteensä kymmenen teosta. Vuoden 2005 julkaisuohjelma esitellään helmikuussa Tampereella Henki ja elämä -kirjafestivaalissa. Viiden vuoden kuluessa julkaisumäärä nousee noin 50 kirjaan vuodessa. Ohjelmassa on etupäässä henkilökuvia ja tietokirjatyyppisiä teoksia, mutta myös proosaa.

Petteri Paasilinna yksikön vetäjäksi

Kirjankustannustoimintaa johtaa Petteri Paasilinna, joka on toiminut aiemmin Aamulehden brändistä vastaavana markkinointipäällikkönä. Hän pitää Aamulehden markkinointivalttina vakiintunutta lukijasuhdetta. Kirjoja ei julkaista pelkästään alueellisista lähtökohdista, vaan tavoitteena on saada valtakunnallista menestystä.

Paasilinnan mukaan Aamulehti hakee keskisuuren kustantajan asemaa. Useimpien teosten ensipainokset ovat noin 10 000 kappaletta.

Aamulehti on viime vuosina julkaissut useita hyvin menestyneitä kirjoja. Vuonna 1995 julkaistua murrekirjaa “Pipa päässä rotvallin reunalla” myytiin 60 000 kappaletta. Kaksi vuotta sitten ilmestynyt “Juti-suomi-hokisanakirja” nousi 55 000 kappaleeseen. Tänä syksynä julkaistu “Raipe – Vaatimattomuuden lyhyt oppimäärä” on ollut viime viikot kirjakauppojen TOP 10 -listalla. Marraskuussa on ilmestynyt myös satukirja “Liaanimetsän asukit”.

Kustannus Oy Aamulehti kuuluu Alma Media -konserniin.