Journalistien järjestöt Suomen Journalistiliiton johdolla ovat perustaneet Viestintä- ja Kehitys-säätiön, jonka tarkoituksena on edistää sananvapautta, ihmisoikeuksia, median moniarvoisuutta ja demokratiaa kehitysmaissa. Säätiön kautta tullaan liikuttelemaan vuosittain satoja tuhansia euroa ulkoministeriön kehitysapurahoja. Kohteina ovat mm. tiedotusvälineiden kehittäminen, journalistien koulutus, julkaisu- ja tutkimustoiminta.

Säätiön perustajina on 26 alan järjestöä. Säätiön toiminta aloitetaan vuoden 2005 alussa, kun säätiö on virallisesti rekisteröity. “Säätiöllä voi olla suurikin merkitys, koska viestintä ei ole aimmein ollut kovin suuressa asemassa kehitysyhteistyössä”, sanoo Juha Rekola, joka on toiminut aktiivisesti hankkeessa Suomen Journalistiliiton ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä.

Juha Rekola
Juha Rekola

Rekolan mukaan ulkoministeriössä on alettu ymmärtää viestinnän merkitystä. Säätiö on kansalaisyhteiskunnan foorumi, joka kokoaa alan viisautta ja osaamista Suomessa viedäksen sitä edelleen kehitysmaihin.

Myös suomalaisille viestinnän kehitysyhteistyö on tärkeää, Rekola kertoo. “Saamme lisää ymmärrystä, mitä kehitysmaissa tapahtuu. Tulee uusia yhteyksiä kollegoihin ja opimme uutta. Kun liikumme kehitysmaissa, meille välittyy todellinen kuva näistä maista, mikä saattaa olla erilainen kuin se, jonka nykyinen laskuvarjojournalismiin perustuva media tarjoaa”, hän toteaa.

Palestiinaan saatu aikaan radiostudio

Viestinnän kehitysyhteistyöstä on saatu kokemuksia takavuosina. Palestiinan Birzeiltin yliopistoon on perustettu radiokoulutusstudio, jonka puuhamiehinä olivat IFI (Kansainvälinen journalistijärjestö), Suomen ulkoministeriö ja YLE. Tätä hanketta voidaan kenties jatkaa, kun säätiö on perustettu, sanoo asiamies Leena Paukku Suomen Journalistiliitosta.

Leena Paukku
Leena Paukku

Myös Petroskoissa journalistiliitto on kouluttanut paikallisia suomenkielisiä journalisteja ulkoministeriön kehitysapuvaroilla.

Uuden säätiön kautta varoja ei tultane suuntaamaan lähialueille, Paukku kertoo.