Tämänvuotiseen AdProfit-kilpailuun osallistui yhteensä 36 työtä, joista 15 A-sarjaan (lanseeraukset) ja 21 B-sarjaan (markkinoilla jo olevat tuotteet, palvelut, merkit ja yritykset).

Kilpailun tavoitteena on kiinnittää huomiota kampanjoiden kauneusarvojen sijasta niiden tuloksellisuuteen, joka on töiden tärkein arviointikriteeri. Kilpailutyön on osoitettava selvä yhteys tuloksen parantumiseen tai annettava kiistaton näyttö muusta tuloksellisuudesta. Olennaista on, että asetetut tavoitteet on saavutettu ja että tätä voidaan tulosten perusteella luotettavasti arvioida.

Loppukilpailun voitosta kamppailevat seuraavat työt:
A-sarjassa (lanseeraukset) shortlistalle ovat päässeet (suluissa mainostoimisto)

Oy Hartwall Ab: ED Energy Drink (Womecom Oy)

Scandic Hotels Ab: Scandic Meeting Concept (hasan&partners)

Oy Sinebrychoff Ab: Golden Cap Move (Taivasmainos Oy)

Alexander Stubb: Anna äänesi asiantuntijalle (hasan&partners)

VR Osakeyhtiö: Itse tulostettava junalippu (Dynamo Advertising)

B-sarjan (markkinoilla jo olevat tuotteet, palvelut, merkit ja yritykset) shortlistalaiset ovat

Huonekaluliike Vepsäläinen: Vepsäläinen – elämänkumppaneita tositarkoituksella (Dynamo Advertising)

Jalkapalloliiga ry: Tunnusta väriä (Mainostoimisto PHS)

Puolustusvoimat: Työnantajakuvakampanja (Evia Helsinki Oy)

Seppälä Oy: Seppälä – Myynti ja brändi nousuun mainontaa vähentämällä (Bob Helsinki Oy)

Valio Oy: Pitkää ikää ja Valiojogurttia (Mainostoimisto Skandaali)

Viestintävirasto: Seuraava maksaa (Dynamo Advertising)

Moniportainen arviointiprosessi

Kilpailutöiden esikarsinnasta ja shortlistan valinnasta vastasi kolme esituomaristoa, jotka koostuivat markkinoijista, mainonnan suunnittelijoista sekä mediasuunnittelun, tutkimuksen, opetuksen ja medioiden edustajista. Esituomarit arvioivat kilpailutyöt ottaen huomioon niiden strategian, toimenpiteet, budjetin ja tulokset suhteessa asetettuihin tavoitteisiin.

Tämän jälkeen TNS Gallup Oy tutkii shortlistakampanjat kohderyhmää mahdollisimman hyvin vastaavalla otoksella. Kilpailun lopullisen ratkaisun tekee ylituomaristo.

Näillä vahvuuksilla kärkeen

Shortlistakampanjoiden vahvuuksia tuomaristot luonnehtivat mm. seuraavasti:

Sarja A: Lanseeraukset

Oy Hartwall Ab: ED Energy Drink
Tuote toimii sektorilla, jossa mielikuvan rakentaminen ratkaisee. Kampanjassa on lähdetty liikkeelle jakelutien motivoinnista, jonka jälkeen on edetty kokonaisvaltaisesti käyttäen kaikkia tällaisen tuotteen mainonnassa mahdollisia keinoja. Ripaus etiikkaa tuo kampanjalle lisäplussaa.

Scandic Hotels Ab: Scandic Meeting Concept
Erinomainen oman tyylinsä edustaja, yksinkertainen ja vailla kikkailuja. Kampanjassa keskityttiin yhteen asiaan, ja vahvana plussana oli kohderyhmän huomioon ottava motivointi.

Oy Sinebrychoff Ab: Golden Cap Move
Erinomainen ja erottuva, silti alabrändille sopiva strategia ja uusi näkökulma viestintään saturoituneilla siiderimarkkinoilla. Kampanja on pystynyt kasvattamaan Golden Capin osuutta ja tuomaan hyvää koko tuoteperheelle.

Alexander Stubb: Anna äänesi asiantuntijalle
Erilainen kokonaisuus. Kustannustehokas ja loppuun asti mietitty strategia ihmisen brändäämiseksi. Silti se ei tuntunut mainonnalta vastaanottajan korvissa. Asiantuntijuus ja EU tulivat esille hyvässä järjestyksessä.

VR Osakeyhtiö: Itse tulostettava junalippu
Jatkaa VR:n pitkäjänteistä tapaa kommunikoida. Tässäkin kampanjassa onnistumisprosentti on hyvä: itsetulostettavien lippujen osuus on noussut 70 prosenttiin koko Internet-myynnistä.

Sarja B. Markkinoilla jo olevat tuotteet

Huonekaluliike Vepsäläinen: Vepsäläinen – elämänkumppaneita tositarkoituksella
Kilpailutilanne oli oivallettu oikein ja tavoitteet oli asetettu hyvin tarvitsematta sortua hintakilpailuun. Vaikka eri kohderyhmille oli erilaisia ratkaisuja, kampanjan kaikki elementit tukivat toisiaan. Rohkeaa puhetta muustakin kuin huonekaluista.

Jalkapalloliiga ry: Tunnusta väriä
Hyvä oivallus ja kustannustehokas kampanja, joka jalkautettiin seurojen kautta myös ruohonjuuritasolle. Kampanjan kohde eli kuluttajat muuttui näin objektista subjektiksi. Onnistunutta brändin rakentamista.

Puolustusvoimat: Työnantajakuvakampanja
Erikoinen ja moderni lähestymistapa rekrytointiin tuotti hyvät tulokset kustannustehokkaasti.

Seppälä Oy: Seppälä – Myynti ja brändi nousuun mainontaa vähentämällä
Seppälä on lähtenyt rohkeasti luomaan omaa persoonaa, jossa suomalaiset juuret ovat selkeästi esillä. Kampanjassa on oivallettu myymälän merkitys, mitä kaikki muu materiaali tukee. Tuotteita myydään rehellisesti tässä ja nyt – ja erittäin hyvin tuloksin.

Valio Oy: Pitkää ikää ja Valiojogurttia
Hieno esimerkki siitä, kuinka vanhan brändin menneisyyttä ja tuttuja ydinarvoja voidaan kannattavasti hyödyntää tämän päivän mainonnassa.

Viestintävirasto: Seuraava maksaa
Viestintäviraston tv-lupamaksukampanjan tulokset puhuvat puolestaan. Kohderyhmille oli valittu ilmeisen sopivat mediat ja toimiva luova ratkaisu.

Voittajat julkistetaan tammikuussa 2005
Kilpailun lopullisen ratkaisun tekee ylituomaristo, jonka jäsenet ovat kehityspäällikkö Elina Leino/Elisa Oyj, toimitusjohtaja Juha Herranen/Carat Finland Oy Ab, KTL Anu Valtonen/Helsingin Kauppakorkeakoulu, toimitusjohtaja Marko Parkkinen/Bob Helsinki Oy, toimitusjohtaja Juha Aalto/Taloustutkimus Oy, asiakkuus- ja markkinointijohtaja Jaana Rosendahl/A-lehdet. Ylituomariston puheenjohtajana on Suomen Radioiden Liiton edustaja, toimitusjohtaja Petri Manninen, Radio Nova.

AdProfit 2004:n palkinnot jaetaan 13. tammikuuta 2005.

AdProfit – toimivampaa mainontaa -kilpailun järjestäjät:
Aikakauslehtien Liitto, Mainostajien Liitto, Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto MTL,
Sanomalehtien Liitto, Suomen Kaupallisten Televisioiden Liitto, Suomen Radioiden Liitto,
Suomen Suoramarkkinointiliitto, Suomen Ulkomainosliitto