– Tästä tulee lähinnä “kauneuskilpailu” hakijoiden kesken. Näin sanoo neuvotteleva virkamies Elina Normo liikenne- ja viestintäministeriöstä uusista digi-TV:n lupahakemuksista.

Discovery hakee taas lupaa Suomeen
Discovery hakee taas lupaa Suomeen

Normon mukaan päätös pyritään tekemään ihan alkuvuonna, koska lähetyskapasiteettia on vapaana. “Laista ei tule konkreettisia ohjeita, miten luvat myönnetään. Nyt arvioidaan, halutaanko alueellisista toimintaa lisää vai annetaanko lupa kansainväliselle yhtiölle. Jaossa on yksi lupa aluetta kohden. Pitää ratkaista, tuleeko vain yksi lupa, vai syntyykö hajontaa”, hän kertoo.

Haettavana oli ohjelmistoluvat digitelevisiotoimintaan pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Pohjanmaalla – Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Discovery Communications Europe, Family Channel Oy, Turner Entertainment Networks International Limited, Tuotantoyhtiö Kuvaputki Oy ja The Walt Disney Company Limited hakevat ohjelmistolupaa kaikille alueille. Sanoma Osakeyhtiö hakee lupaa pääkaupunkiseudulle.

Ulkomaisilla yhtiöillä on halua tulla Suomen maanpäälliseen verkkoon. Kansainväliset yhtiöt ovat aiemminkin hakeneet lupaa, mutta eivät ole vielä saaneet. Nyt ulkomaiset kanavat näkyvät vain satelliitin kautta.