Pekka Puska vastustaa mainoskieltoa
Pekka Puska vastustaa mainoskieltoa

Pekka Puska on antanut julkisuuteen lausunnon sen jälkeen kun
Aamulehti haastatteli häntä koskien Englannin hallituksen suunnitelmia kieltää lapsiin suuntautuva ”roskaruuan” mainonta.
“Totesin, että lasten lihominen on myös meillä ongelma, joka jatkuessaan johtaa vakaviin kansanterveydellisiin seurauksiin. Totesin myös, että useat tutkimukset ja niiden yhteenvedot viittaavat siihen, että voimakkaalla lapsiin suuntautuvalla sokeristen ja rasvaisten makeisten, limppareiden ym. mainonnalla on osuutensa lasten lihomiseen”, hän sanoo.

Puska ilmoittaa kertoneensa Aamulehdelle, että Englannin lisäksi asiasta ja mahdollisista toimenpiteistä keskustellaan monessa maassa ja EU:n komission piirissä, mm. tänään Brysselissä. Kerroin, että Suomessa asiasta keskustellaan Kuluttajaviraston johdolla mm. KTL:n ja Opetushallituksen kesken.

“Sanoin kuitenkin, että en kannata mainoskieltoa, koska se on monella tavalla vaikea asia. Sen sijaan totesin, että elintarviketeollisuuden tulee kantaa vastuunsa. Mikäli lasten lihominen ja houkutteleva mainonta jatkuvat, yleinen mielipide tulee varmasti vaatimaan tiukempia toimenpiteitä”, Puska painottaa.

“Helppona konkreettisena toimenpiteenä uudistin kantani koulujen limsa- ja karkkiautomaattien poistamisesta, koska koulut eivät saisi olla limpparien ja karkkien myynti- ja mainospaikkoja”, Puska toteaa.

Ruotsin TT: Suomi haluaa kieltää virvokemainonnan

Puskan mielestä on myönteistä, että Aamulehti nosti tämän tärkeän asian keskusteltavaksi.

Roskaruuan mainoskiellosta uutisoi myös TV-uutiset 18. marraskuuta. Uutisen juonto-osassa todettiin, että Suomessa kiellon tarpeellisuutta pohtivat kansanterveyslaitos, opetushallitus ja kuluttajavirasto. Uutisessa ei haastateltu kansanterveyslaitoksen edustajaa. Myöskään toimittaja Kristiina Tolkki ei konkreettisesti kertonut, onko joku taho tai joku todella ehdottanut mainoskieltoa. Toimittajan mukaan “iso revohka asiantuntijoita” pohtii kieltoa ja totesi, että kansanterveyslaitos kehottaa elintarviketeollisuutta katsomaan peiliin.

Ruotsissa uutistoimisto TT on välittänyt uutisen, jossa otsikoidaan, että Suomi haluaa kieltää virvokkeiden mainostamisen.