Koulujen aikakauslehtipäivä 11.11.04
Koulujen aikakauslehtipäivä 11.11.04

Nuorten, 12-24-vuotiaitten, suhde aikakauslehtiin on selvästi tiiviimpi kuin muilla ikäryhmillä. Nuoret selailevat yhtä aikakauslehtikappaletta keskimäärin 4,7 kertaa. Esimerkiksi lasten- ja nuortenlehtiin he palaavat yli yhdeksän kertaa sekä tietotekniikan ja tietoliikenteen lehtiin yli kahdeksan kertaa.

Noin 400 000 nuorta opettajineen paneutuu aikakauslehtien maailmaan 11. marraskuuta. Valtakunnalliseen Koulujen Aikakauslehtipäivään osallistuu noin 65 prosenttia Suomen kouluista, lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista, kerrotaan Suomen Aikakauslehtien liitosta.

Nyt yhdeksättä kertaa järjestettävän tapahtuman teema on Lukumedia kutsuu, joka kiinnittää huomion keskeisimpään mediataitoon eli lukemiseen. Teemapäivänä kouluissa ja oppilaitoksissa tarkastellaan aikakauslehtiä mediana sekä tutkitaan aikakauslehtien sisältöjä ja ilmaisukieltä.

Aikakauslehtien Liitto on tuottanut mediakasvatuksellista tapahtumaa varten koko peruskouluille soveltuvan toimintamateriaalin. Myös aikakauslehtien kustantajat ovat tuottaneet omia materiaalejaan opetukseen. Lisäksi koulut saavat teemapäivänä yhteensä noin 520 000 aikakauslehtikappaletta. Osallistuminen, materiaalit ja aikakauslehtiniput ovat kouluille maksuttomia.

Lukumedia-kutsuu-materiaali sekä runsaasti opetuksen taustaksi sopivia tutkimus- ja muita aineistoja löytyy Internetistä osoitteessa www.aikakauslehdet.fi/opetus. Samassa osoitteessa on myös mm. aikakauslehtiartikkeleista ja niihin liittyvistä tehtävistä koostuva Artikkelipankki, jonka uusin osio Viestintä ja mediakasvatus avautui 8.11. Kaikki opetusaineistot soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön.

Aikakauslehti opinnoissa -toimintaan osallistuvat aikakauslehdet antavat kouluille ja oppilaitoksille 10-50 prosentin alennuksen lehtien vuosikertatilauksista. Tilaukset tehdään Internetissä www.aikakauslehdet.fi/opetus -> Koulujen lehtitilaus.

Koulujen Aikakauslehtipäivän taustalla ovat Aikakauslehtien Liitto jäsenkustantajineen, Opetushallitus, Suomen Posti ja UPM.