Nelosen uutisraati valitsi Päivä tv-uutistoimituksessa -kilpailun voittajaksi Keminmaan keskuskoulun 9 D -luokan uutisen “Mopojen määrä kasvanut”. Kilpailuun lähetettiin 79 uutista eri puolilta Suomea. Voittaja ja muut 10 parasta uutista esitetään Nelosella mediakasvatusviikolla 15.-21.11.2004.

Palkinnoksi Keminmaan keskuskoulun 9 D -luokka pääsee tutustumaan päiväksi Nelosen uutistoimitukseen ja tekemään oman uutisen, joka esitetään Nelosen uutislähetyksessä. Luokka vierailee Nelosella maanantaina 15.11.

Koululaisten tekemiä uutisia lähetetään joka päivä maanantaista perjantaihin Ysiluokan uutiset -ohjelmassa klo 15.55-16.00. Lauantaina 20.11. tulee puolen tunnin pituinen Ysiluokan
uutiset klo 16.30-17.00. Ohjelmassa keskustellaan mediakasvatuksesta laajemmin ja haastateltavana on mm. opetusministeri Tuula Haatainen. Ohjelmassa tavataan Keminmaan keskuskoulun 9 D ja paljastetaan, mitkä kaksi
viikon aikana nähdyistä kymmenestä uutisesta valittiin toiseksi ja
kolmanneksi. Myös voittajauutinen näytetään vielä kertaalleen lauantaina.

Lisäksi maanantaina 15.11. klo 17.30 esitetään viime viikkojen ajan useaan otteeseen Nelosella nähdyt tietoiskut “Uni” ja “Kokkeli”, joiden tavoitteena on saada vanhemmat kiinnostumaan lastensa television katselusta. “Uni” ja “Kokkeli” voittivat Nelosen ja Unicefin mainostoimistoille julistaman kilpailun Auta lastasi ymmärtämään, mikä on tarua ja mikä totta televisiossa. Ohjelman juontaa toimittaja Riikka Suominen. Ysiluokan uutiset -ohjelman juontaa Nelosen uutisankkuri Baba Lybeck.

Mediakasvatusviikko on osa Nelosen ja Unicefin MAGIC-yhteistyötä

Suomen UNICEFin ja Nelosen mediakasvatusyhteistyötä ohjaavat MAGICin periaatteet (Media Activities and Good Ideas by, with and for Children).
Maailmanlaajuinen MAGIC toteuttaa YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteita. Nelosen ja Suomen UNICEFin yhteistyö jatkuu vuonna 2005 tänä vuonna tehtyjen toimenpiteiden pohjalta. Luvassa on mm. mahdollisuuksia koululaisille päästä näyttämään mediataitojaan.

“Mediakasvatus on Nelosen yhteiskuntavastuullista toimintaa käytännössä. Tavoitteenamme on kannustaa vanhempia olemaan läsnä lastensa television katselussa, katsomaan ohjelmia yhdessä ja keskustelemaan niistä. Aikuisten kanssa käydyt keskustelut auttavat lasta ymmärtämään asioita, joita hän näkee ja kuulee televisiosta”, kertoo Nelosen kanavajohtaja Pirjo Airaksinen.

“Aikuisille suunnatut tv-ohjelmat sisältävät joskus elementtejä, jotka eivät sovellu lapsille ja nuorille. Siksi on tärkeää, että vanhemmat katsovat televisiota yhdessä lastensa kanssa ja tietävät, mitä lapset ja nuoret katsovat televisiosta yksin”, Airaksinen tähdentää.