Keskon raportti palkittiin
Keskon raportti palkittiin

Keskon yhteiskuntavastuun raportti vuodelta 2003 on arvioitu maailmanlaajuisessa vertailussa maailman parhaaksi kaupan alan yrityksistä. Arvioinnin perusteena on yrityksen toimien raportointi ja avoin tiedotus.

Keskon kokonaissijoitus kaikkien yritysten joukossa oli 14. (vuonna 2002 sijalla 31). Taloudellisen vastuun raportoinnin osalta Kesko arvioitiin koko vertailun parhaaksi yritykseksi. Keskon raportti oli ainoa suomalainen raportti “Top 50 -ryhmässä”.

Tämänvuotisessa arvioinnissa alkukarsinnassa olleista noin 2000 raportista lähempään tarkasteluun pääsi 351 raporttia. Maailman parhaaksi kestävän kehityksen raportoijaksi arvioitiin Co-operative Financial Services (Iso-Britannia). Toiseksi sijoittui Novo Nordisk (Tanska) ja kolmanneksi British Petroleum (Iso-Britannia). Kaupan alan yrityksistä toiseksi paras oli Karstadt-Quelle (Saksa), joka oli kokonaissijalla 25.

IT-alan yrityksistä listalla olivat mm. Matsushita, Philips ja Sony. Nokia ei ole mukana.

Yritysten raportteja vertaili YK:n ympäristöjärjestön UNEPin toimeksiannosta arvostettu englantilainen SustainAbility Ltd sekä nyt ensimmäistä kertaa luottoluokitus- ja sijoituskonsultointiyhtiö Standard & Poors. SustainAbility on arvioinut raportteja UNEPin toimeksiannosta vuodesta 1994 alkaen kahden vuoden välein.

UNEP on halunnut vertailujen avulla edistää yritysten avointa tiedottamista, raportointikäytännön yhtenäistymistä ja raportoinnin yleistymistä. Sosiaalista vastuuta kuvaavat tunnusluvut ovat viime vuosina kehittyneet merkittävästi ja saavat raportoinnissa lisää painoarvoa jo vakiintuneiden ympäristötunnuslukujen rinnalla.

UNEPin mukaan vain kolme yritystä 50:stä kertoi talousraporteissaan ympäristö- ja yhteiskuntakysymysten vaikutuksesta niiden liiketoiminnan riskeihin ja mahdollisuuksiin. Tämä tieto on kuitenkin erittäin tärkeää sijoittajille, analyytikoille, lainanantajille ja vakuuttajille.

Suomessa Kesko palkittiin lokakuussa yhteiskuntavastuun parhaana kokonaisraportoijana. Kesko ei ole menestynyt pelkästään tulostensa raportoinnissa, vaan myös itse tulokset ovat olleet vakuuttavia. Tämän johdosta Kesko on arvioitu toimialansa parhaaksi yritykseksi sekä Dow Jonesin eurooppalaisessa kestävän kehityksen indeksissä että norjalaisen Storebrand SRI:n ja belgialaisen Ethibel Investment Registerin laatimissa kaupan toimialavertailuissa.