Reporters without Borders -järjestö julkaisi lehdistön vapautta kuvaavan vuotuisen Press Freedom Index -katsauksen. Suomi sijoittui vertailussa jaetulle ensimmäiselle sijalle seitsemän muun maan kanssa.

Vertailun kärjestä löytyvät pohjoismaat Ruotsia (11.) lukuunottamatta, joka tippui edellisvuodesta kaksi sijaa. Pohjoismaiden lisäksi ensimmäisellä sijalla olivat Irlanti, Hollanti, Sveitsi ja Slovakia, joka nousee kärkeen edellisvuoden 12. sijalta.

Pahin tilanne on eräissä Aasian ja Lähi-Idän maissa, joissa itsenäistä mediaa ei joko esiinny tai sitä vainotaan ja sensuroidaan päivittäin.

Vertailun kolme viimeistä sijaa menivät Pohjois-Korealle (167.), Kuuballe (166.) ja Burmalle (165.). Yksinään Kuuba pitää vankina 26 toimittajaa, ainoastaan yhden vähemmän kuin vertailussa 162. sijalle sijoittunut Kiina.

Kaikki EU:n jäsenvaltiot sijoittuvat 40 parhaan maan joukkoon. Ongelmatonta ei lehdistön toiminta kuitenkaan EU-alueella ole. Iso-Britannia (28.) kärsii Pohjois-Irlannin tilanteesta, jossa toimittajat elävät puolisotilaallisten joukkojen uhkailun alaisena. EU-alueen jaettua viimeistä sijaa pitävät hallussaan Silvio Berlusconin Italia (39.) ja Madridin iskuista toipuva Espanja (39.).

Vertailu perustuu Reports Without Borders -järjestön laatimaan kyselyyn lehdistöön kohdistuneista pakotteista, sensuurista ja julkisista pakotteista 1.9.2003 ja 1.9.2004 välisenä aikana. Indeksissä ovat mukana ne 167 maata, joiden tulokset saatiin varmistettua useista lähteistä.

Lehdistön vapaus ei kuitenkaan ole laadun mittari, raportti huomauttaa. Vertailussa Pohjoismaita nimitetään “lehdistön taivaaksi”, mutta vapaus on vain perusedellytys laadukkaan median toiminnalle. Tämän perusedellytyksen täyttyessä vastuu laadusta jää medialle itselleen, raportissa mainitaan.

Vertailun kaikki tulokset löytyvät Reporters Without Borders -järjestön sivuilta.