Viestintätoimistojen Liitto VTL haluaa nostattaa laajempaa keskustelua viestinnän etiikasta. Liitto toteaa kannanotossaan, että asia on ajankohtainen nyt suurten lehtitalojen osoittaessa voimakasta aktiivisuutta viestintäpalvelujen tarjoamiseen ja asiakas- ja sidosryhmäjulkaisujen tekoon. Tämä koettelee Viestintätoimistojen Liiton mukaan journalismin uskottavuutta silloin, kun samat niin sanotut riippumattomat toimittajat tuottavat sisältöä kaikkiin tuotteisiin.

Kaija Langenskiöld
Kaija Langenskiöld

Vuoden 2005 alussa puheenjohtajana aloittava Kaija Langenskiöld sanoo, että on eettisesti kyseenalaista, jos lehtitalojen toimittajat tekevät sekä asiakaslehtiä että samaan aikaan kirjoittavat journalisteina muihin työnantajansa lehtiin. “On varottava, että lehtitaloihin ei pääse syntymään toimittajapooleja, jotka kirjoittavat maksua vastaan ulkopuolisille yrityksille ja samaan aikaan oman talon julkaisuun. Asiakaslehteä toimitettaessa toimittaja saattaa saada luottamuksellista tietoa, jota journalistina hän voi käyttää hyväkseen. Roolit tulee pitää erillään”, hän toteaa.

OmaTulos
OmaTulos

Taloussanomien OmaTulos -advertoriaaleista keskustelua

Viestintätoimistojen piirissä on aiheuttanut keskustelua myös Taloussanomissa julkaistavat OmaTulos-ilmoitukset. Ne ovat viestintätoimiston työnä toteutettavia yritysten taloudesta kertovia advertoriaaleja. Yritykset voivat esitellä toimiaan koko sivun kokoisessa ostetussa tilassa, jossa on toimituksellisesti laadittua tekstiä sekä muuta aineistoa. Koko paketin hinta on 4-värisenä 9.000 euroa.

Taloussanomien OmaTulos-sivustoa tekee sisällön puolesta
viestintätoimisto Comteam CT Oy, joka myy koko OmaTulos-palvelun asiakkaalleen. Toimitusjohtaja Päivi Härkönen sanoo, että advertoriaalit ovat osa markkinointiviestinnän keinoja ja OmaTulos -paketin kaltaisia ilmoituksia on kansainvälisissä talouslehdissä. OmaTulos-paketit on eroteltu muusta toimituksellisesta aineistosta ilmoitus-sanoin ja Härkönen pitää toimintaa täysin luontevana ja selkeänä. Päivi Härkönen on toiminut aiemmin Taloussanomissa toimituspäällikkönä.

Markku Hurmeranta
Markku Hurmeranta

-OmaTulos-sivut ovat puhtaasti ilmoituksia, jotka myydään ilmoitustilana. Kyseessä on siis kannaltamme tavanomainen ilmoitusmyynti. Taloussanomien toimittajat eivät osallistu millään tavalla aineiston tuottamiseen, sanoo Taloussanomien päätoimittaja Markku Hurmeranta.