McDavid polvituet kompressio

Etusivu » Kirja ja Lehdet » Pääkirjoitus

HS uskoo journalismiin - oikea linja

perjantaina 08.04.2011 - Kirjat & Lehdet - Paavo Vasala

Helsingin Sanomat on saanut uuden päätoimittajan, Riikka Venäläisen, joka Mediaviikon haastattelussa valaa uskoa journalismiin. Lukijat ovat ansainneet sen, hän sanoo. Jonkun pitää ajatella, tiivistää ja analysoida sitä valtavaa informaatiovirtaa, joka netistä ja TV-kanavilta pursuaa tajuntaamme 24/7. Vain pitkälle koulutetut ammattitoimittajat pystyvät käsittelemään tätä jättimäistä tietomassaa niin, että siitä löytyy olennainen. Tässä on HS:n tilaisuus, jonka se tuntuu käyttävänkin.


Mediakilpailussa pätee sääntö, että vahvimmat ja ammattimaisimmat mediat saavat yleisönsä puolelleen. Toki sosiaalinen media, netti ylipäätään ja muukin sähköinen viestintä ovat merkittäviä tiedonvälityskanavia, mutta eivät kuitenkaan vakavasti otettavia uutis- ja ajankohtaismedioita, joihin yleisö voisi täysin luottaa. Harrastajat eivät voi koskaan millään alalla päihittää ammattilaisia.

Riikka Venäläistä luonnehditaan pidetyksi henkilöksi, jonka nimitys on otettu toimituksessa iloisesti vastaan. Hänen etunaan on lisäksi alan huippukoulutus sekä kuuluisalta Tampereen yliopiston tiedotusopin laitokselta että Sanomien omasta toimittajakoulusta, jossa opetetaan talon tavoille. Työkokemustakin hänellä on takanaan eri tahoilta, joten HS teki oletettavasti varsin pätevän valinnan. Venäläisen nimityksestä on pääteltävissä, että maan suurin mediatalo luottaa journalistiseen toimittamiseen eikä lähde haahuilemaan turhan nopeasti uusille urille, kuten niin moni tiedotusväline maailmalla on tehnyt epäonnistuakseen.

Venäläisen haastattelusta ilmenee, että HS uskoo edelleenkin paperilehden voimaan. Se on luonnollista, koska printti tuo rutkasti rahaa edelleenkin. Nettilehti vain vie. Uusi päätoimittaja puolustautuu, että muillakin netin ansaintalogiikka on yhtä hukassa. HS pitää verkkosivustonsa edelleenkin maksuttomana, eikä ilmeisesti New Yorkin Timesin maksukokeilun mukailuun Hesari lähdekään. Viisas valinta.

HS:llä on nähtävästi tulossa sosiaaliseen mediaan omia ratkaisujaan, joista haetaan uutta ansaintaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä tuleman pitää. Minä kuulun siihen suureen joukkoon, joka näkee, että nuoret ovat hylänneet printin ja sen vuoksi ainoa keino selviytyä on hyvissä ajoin kehittää online mediaan omaa, oikeaa liiketoimintaa.

 

modify.php.jpg

 

 

 

Paavo Vasala

Lue myös:

Paavo Vasala

Yhteiskuntatieteiden maisteri, (tiedotusoppi) Tampereen Yliopisto. Työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä vuodesta 2005. Liiketoimintana digitaaliset markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut, Viidakko-tuotteet, verkkomedian uutisseuranta Webnewsmonitor.com, Somemonitor.com sekä tiedotepalvelu ePressi.com. Wasala Oy:n kautta toimina viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen, rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, verkkokauppa.

Edellinen uutinen Seuraava uutinen
 

Ota kantaa! Lähetä oma kommenttisi!

Otsikko:
Kommentti:
 

Koulutuksesta etua edes työssä

Oli ilo lukea, että jonkun mielestä vain pitkälle koulutetut ammattitoimittajat pystyvät käsittelemään tietomassaa niin, että siitä löytyy olennainen. Toimittajaksi palkattavilta ei aina edellytetä kunnollista koulutusta. Se näkyy työn laadussa.

perjantaina 08.04.2011

Riikalla iso haaste edessään

Ihan ensimmäiseksi toivoisin, että Riikka pistäisi hesarin nettilehden toimittajat takaisin koulunpenkille.
Hesarin nettilehden uutiset ja varsinkin niiden otsikot noudattavat täysin keltaisen lehdistön standardeja ja kyseenalaistavat jatkuvasti lukijoidensa älykkyyden. Liian monessa, jos ei melkein kaikissa, jutuissa otsikko on liioitteleva ja lukiaansa harhaanjohtava. Sisältö on onneksi usein otsikkoa älykkäämpi, mutta juttujenkin tasossa on usein parannettavaa ja aiheuttavat lukijalleen vahvan pettymyksen tunteen.
Joskus tuntuu, että jopa Iltasanomien nettilehden artikkelit ovat hesarin juttuja älykkäämpiä; jos mahdollista?

perjantaina 08.04.2011

Missiojournalismi pois

Kunpa Hesari alkaisi luopua missiojournalismistaan, jossa toimittaja ajavat omia pinttymiään, jotka tähtäävät muun muassa erilaisten elinkeinojen (turkistarhaus) ja harrastusten (metsätys, ampumaurheilu) sekä elintapojen (lihansyönti) kieltämiseen.

perjantaina 08.04.2011

Lisää kirja- ja lehtiuutisia

1 2 3