McDavid polvituet kompressio

Etusivu » Elokuvat ja TV » Pääkirjoitus

YLE-vero on epäoikeudenmukainen ja tyrmistyttävä ehdotus

torstaina 23.04.2009 - Elokuvat & TV - Paavo Vasala

Poliittisen työryhmän julkistama raportti Yleisradion rahoituksen muuttamisesta koko kansaa koskevaksi pakkoveroksi on tyrmistyttävä ehdotus. YLE-vero on epäoikeudenmukainen, koska se peritään myös niiltä, joilla ei ole televisiota tai eivät käytä Yleisradion palveluja.


Erityisen kummallista on, että työryhmä esittää veroa perittäväksi myös kaikilta yrityksiltä, joiden liikevaihto ylittää 400.000 euroa vuodessa. Kaiken kukkuraksi yritys saa maksaa veron kolminkertaisena eli 525 euroa vuodessa. Suomalaisille firmoille pamautetaan näin ylimääräinen, arviolta 50 miljoonan euron lisälasku poliittisen propagandan rahoittamiseksi. Törkeää rahastusta.

Veroa kerättäisiin kaikilta asuntokunnilta vuodessa noin 175 euroa. Kaikkiaan YLE kokoaisi näin noin 450 miljoonaa euroa vuodessa toimintansa rahoittamiseen.

Kokoomuslainen viestintäministeri Suvi Lindén on kuitenkin asettanut sanansa vielä varoen koko ehdotukseen. On aistittavissa, että suuri osa kokoomusta, keskustaa ja kenties muitakin vapaan yhteiskunnan kannattajia ei tule ehdotusta hyväksymään. Ongelmana nimenomaan on veron epätasainen kohdentuminen kansalaisiin, koska kaikki eivät käytä YLEn palveluja tai kuluttavat niitä vain vähän.

On hyvin yllättävää, että työryhmässä pakkoveroa on ollut kannattamassa myös vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhonen. Vero nimittäin rokottaa voimakkaimmin juuri vähätuloisia kansalaisia suhteessa hyvätuloisiin.

Paras ratkaisu olisi siirtyä maksukorttipohjaiseen tulojen keräämiseen. Nykyiset digiboksit sallivat helposti maksukortin käytön jo nyt, joten YLE-maksun liittäminen maksukorttiin olisi selkeä ratkaisu. Näin palveluista maksaisi se, joka niitä kuluttaakin.

Jos YLE haluaa tuottaa nettiin uutisia ja muuta informaatiota, tehköön se sitä samoin ehdoin kuin muutkin mediatalot. Toisin sanoen vetämällä rahat selkänahastaan, koska netti ei tuota niille mitään muuta kuin tappiota. Nyt YLE rahoittaa nettitoimintaansa 10 miljoonalla eurolla vuodessa.

YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner nimitti 23.4. A-studiossa Yleisradion harjoittamaa nettipalveluaan asiakaslähtöiseksi haasteeksi. Sanoma News Oyn toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vastasi osuvasti, että koko raportin tarkoituksena onkin lain avulla sallia YLE siirtämään aineistonsa nettiin kilpailemaan kaupallisen median kanssa. Hän piti ihmeellisenä, miten Yleisradio yhtenä mediatalona voidaan lakisääteisesti ”määrätä asiakaslähtöiseksi”.

Veron siirtäminen budjettirahoitukseen ei juurikaan ratkaise perusongelmaa, koska maksu kerättäisiin edelleenkin pakkoveroina kaikilta kansalaisilta. Kun maksu olisi maksukorttipohjainen, Yleisradio saisi kilpailla todella laadukkailla ohjelmilla ja vastata oikeasti asiakaslähtöisesti kuluttajien vaatimuksiin.

Toivon mukaan eduskunta ei tule hyväksymään poliittisen propangandavälineensä rahoittamiseen pakkoveroa, joka on vastenmielisyydessään todella inhottava hanke.

Paavo Vasala

Paavo Vasala

Yhteiskuntatieteiden maisteri, (tiedotusoppi) Tampereen Yliopisto. Työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä vuodesta 2005. Liiketoimintana digitaaliset markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut, Viidakko-tuotteet, verkkomedian uutisseuranta Webnewsmonitor.com, Somemonitor.com sekä tiedotepalvelu ePressi.com. Wasala Oy:n kautta toimina viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen, rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, verkkokauppa.

Edellinen uutinen Seuraava uutinen
 

Ota kantaa! Lähetä oma kommenttisi!

Otsikko:
Kommentti:
 

Kun Ylelle on asetettu lakiin velvoitteita, on kohtuullista että sillä on myös yhtäläinen oikeus saada rahaa tehtävien täyttämiseen.

Itse olisin nähnyt suoran lisän verotukseen oikeaksi lähestymistavaksi.

Petteri
Ei televisiota, eikä lupaakaan.

torstaina 23.04.2009

Seuraavaksi verot asetetaan euromääräisesti samoiksi kaikille kansalaisille ja yrityksille kolminkertaisena!

torstaina 23.04.2009

En ole TV:tä omistanut enkä moista kaivannutkaan. Hyvin on pärjännyt ilmankin.

TV-sarjat ja elokuvat ostan kaupasta ja katselen tietokoneella. Nyt kun taantuman kourissa sattui saamaan työpaikankin, niin enää ei ole aikaa katsoa edes DVD:eitä. Sitten tommoisia ihme maksuja kehitellään ihmisten kiusaksi. Eniten tässä potkitaan opiskelijoita, köyhiä, eläkeläisiä ja työttömiä päähän!

Minusta on turha väittää että “loiset” ovat aiheuttaneet tämän. Väittäisin, että syynä on tv-verkon digitalisoituminen ja maksu-tv-pakettien räjähdysmäinen kiinnostus (sekä alkukangertelut digiboksien ja tekstitysten kanssa). Yle ei yksinkertaisesti pysty tarjoamaan mielekästä sisältöä massoille. Ylelle riittäisi yksi kanava joka tarjoaisi lain määrittelemän vähimmäis sisällön. Mikäli kanavia halutaan enemmän, niin loput maksukortin taakse. Maksakoon ken haluaa.

Valtion homma olisi rahoittaa myös musiikkitalon raketamiset ja muut sellaiset asiat joihin yle syynää rahojaan tälläkin hetkellä noin 1/3 koko budjetistaan.

Käy allekirjoittamassa adressi ei-mediamaksulle: http://www.adressit.com/eimediamaksua

Liittykää samalla piraattipuolueeseen osoitteessa https://www.piraattipuolue.fi/liity/liittymislomake ja auttakaa meitä taistelemaan näitä viimeaikaisia järjettömyyksiä vastaan (lex nokia, sensuuri, yle-vero, ym.)

perjantaina 24.04.2009

“”Paras ratkaisu olisi siirtyä maksukorttipohjaiseen tulojen keräämiseen. Nykyiset digiboksit sallivat helposti maksukortin käytön jo nyt, joten YLE-maksun liittäminen maksukorttiin olisi selkeä ratkaisu. Näin palveluista maksaisi se, joka niitä kuluttaakin.””

Kyllä, näin pitäisi tehdä, koska opiskelijat ja eläkeläiset, joilla on jo valmiiksi pienet tulot, menisi melkein 2/4 tuloista veroon, josta eivät hyödy. Ruoka ja muut laskut niin ei hyvää päivää, kohta vähäosaiset asuu kadulla.

perjantaina 24.04.2009

Minä en katso TV:tä. Ei ole aikaa sellaseen pelleilyyn. Enkä todellakaan maksa senttiäkään mediamaksua siitä, että YLE saa tukea homo Mannerheimejä ja lähettää lauantaisin “parhaaseen kuunteluaikaan” miehiä alistavaa ja nöyryyttävää radio-ohjelmaa (Tulta munille. Joo.. En ole maksamassa.

perjantaina 24.04.2009

JOS täysi-ikäinen saa äänestää kunnallisvaaleissa ja presidentinvaaleissa, ottaa kantaa ja tehdä aloitteita tulisi tämän “TV-veron” myötä tulla kansalaisille demokraattinen oikeus päättää YLE:n lähettämästä materiaalista: Ohjelmat, sarjat, elokuvat, dokumentit, www-sivujen sisällöt, yms.

Tuleeko äänestys ja demokratia YLEN:n materiaalitarjontaan? Jos ei tule, niin vero on törkeää tappiota tuottavan laiskan valtiollistyylisen turvatyöpaikkayrityksen rahoitusta. Jos tulee, niin kansa äänestämään TV1 ja TV2-kanavatarjontaa paremmaksi..

perjantaina 24.04.2009

En ymmärrä miksi televisiolupa herättää näin voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Valtio tarjoaa paljon palveluita, joita osa kansasta ei koskaan käytä.

Pitäisikö lapsettomien vapautua siitä osasta veroja, joilla maksetaan lasten päivähoito, neuvolat ja sairaanhoito? Tai autottomien siitä osasta jolla kustannetaan parempia moottoriteitä Suomen halki?

perjantaina 24.04.2009

On se vaan kumma, että tekipä Yleisradio laissa säädettyjen velvollisuuksiensa puitteissa mitä tahansa niin aina siitä nillitetään. Ensin digitalisoituminen oli ihan perseestä, sitten Areenan videot oli väärässä formaatissa vaikka ne saakin kaikilla alustoilla näkymään pienellä vaivalla ja nyt kun kaikki on korjattu niin onkin väärin maksaa siitä.

Itse olen opiskelija. En omista televisiota, koska saan aikani kulumaan muutenkin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tämä on Yleisradion tulevaisuuden kannalta oikea etenemissuunta. Mielestäni tällainen rahoitusratkaisu ei syrji ainakaan opiskelijoita. Omista, alle 10000 euron vuosittaisista nettotuloistani olen kyllä valmis luovuttamaan pari sataa euroa Yhteiseen hyvään. Siihenhän Yle kulminoituu: tarjotaan ohjelmaa myös vähemmistöille.

Ja mitä eläkeläisiin tulee, niin useimmilla eläkeläisillä taitaa tv jo olla ja luvat maksettu. Seuraa, että tulevaisuudessa jäisi muutama kymppi vuodessa käytettäväksi johonkin muuhun. Ja onpa tässä maassa muutama muukin eläkeläisiä koskeva asia rempallaan eikä tvmaksu liene näistä ikävin.

Maksukorttiajatuksella on mukava leikitellä. Mitähän Ylen katsominen maksaisi vuodessa kuuroille ja ruotsinkielisille? 10000 euroa? 20000 euroa? Suurin osa kotitalouksista jättäisi kuitenkin “Yle-lisenssin” maksukortistaan pois. Eikä sovi unohtaa myöskään radiokanavia. Yleisradion radiokanavat rahoitetaan niin ikään tv-lupamaksulla. Niitä kaikki on kuitenkin tottunut pitämään ilmaisina lupamaksuun kuulumattomina. Samoin tuoretta verkkosisältöä.

Tv-ohjelmat sen sijaan on jokaisen oma mielipide. Itse pidän Ylen dokumenteista ja joistain keskusteluohjelmista. Tuleepa sieltä välillä ihan katsottavia elokuviakin sekä livekonsertteja. Muiden kanavien ohjelmistosta en sen sijaan niin välitä. Ehkäpä juuri, koska ne ovat massoille suunnattua. Tarkoituksena ainoastaan kerätä mahdollisimman suuret voitot mainostamalla. Paljonko Yle tekee voittoa ohjelmillaan? No.. niinkuin sanoin: makuasioita.

Yleisradion tarkoitus on siis tarjota palvelujaan <em>jokaiselle</em>. Myös niille, joille mainoskanavien on kannattamatonta tarjota. Tämä rahoitusmalli myös takaa sen, että <em>jokaisella</em> on mahdollisuus käyttää niitä palveluja. Tähän mennessä ainoastaan palvelun käyttäjiä on rokotettu jatkuvasti nousevilla lupamaksuilla. Se vasta nurinkurista onkin.

perjantaina 24.04.2009

Mediamaksu on kaksijakoinen kysymys. Oikeudenmukaisempi se on edeltäjäänsä verrattuna siksi, että ns. vapaamatkustajatkin joutuvat maksamaan.

Muuttuvassa mediamaailmassa yhä suurempi osa sisällöistä tarjotaan internetissä. Moni esimerkiksi käyttää nyt Yle Areenan palveluja netissä mutta ei maksa ohjelmista, “kun ei ole televisiota”... Ei ole sekään oikeudenmukaista!

Toisaalta 175€ on iso raha pienituloiselle ja avustusten varassa elävälle kansanosalle. Jonkinlainen porrastus tälle maksulle olisi siis paikallaan.

Yksityinen media on lähtenyt ylimitoitetulle ristiretkelle Yleisradiota vastaan mistä tämäkin kirjoitus kertoo. On selvää, että tarvitsemme laadukasta ja monipuolista sisältöä tuottavaa ei-kaupallista mediayhtiötä koska kaupalliset kanavamme eivät halua laadukasta sisältöä tuottaa.

Oikeastaan ainut huono puoli Ylessä on sen tausta politisoituneena laitoksena. Ennen oltiin vasemmalla, nyt taidetaan olla jo oikealla…

perjantaina 24.04.2009

Mediamaksu ei ole ylevero. Vero kerättäisiin verona.

Myöskin asuntokunta/talous yms käsitteiden käyttäminen ko. maksussa on huono. Aina vain lisääntyvät ja lisääntyvät yksinasujat joutuvat maksamaan enemmän. Henkilökohtaista nautintoa se yle tuo, joten maksunkin pitäisi olla per päänuppi.

Mediamaksu alas, ylevero ylös!

perjantaina 24.04.2009

Julkinen palvelu – Budjettirahoitus. Piste. Mikä tässä on niin vaikeaa?

“Maksu” on yhtäkuin vero. “Maksu” pitäisi säätää verolain säätämisjärjestyksessä, vrt. kiinteistövero. Muutoin perustuslain vastainen. Hallinnollisesti täysi kaaos.

perjantaina 24.04.2009

“Paras ratkaisu olisi siirtyä maksukorttipohjaiseen tulojen keräämiseen.”

Maksukorttiratkaisu olisi ehdottomasti surkein ja huonoin vaihtoehto, melkeen miltä kantilta ajateltuna tahansa.

Jos YLE:n ohjelmat menisivät kortin taakse, niin sadat tuhannet digiboksit lentäisivät kaatopaikalle.

Asuntoon pitäisi hankkia muutama uusi digiboksi, tietokoneiden digibokseista suurin osa ei tue maksukortteja, mökille, autoon, veneseen, lentokoneeseen.. Kaikkiin pitäisi ostaa uusi digiboksi.

Ja niitä kortteja pitäisi olla sitten yksi per laite, koska ihan varmana mökille päästyä huomaisi, että se perhanan kortti jäi kämpille.

Entäpä sitten, jos on ostanut vaikkapa kanavapaketin toisesta firmasta? Korttia pitäisi vaihtaa aina kun kanavaakin, koska eihän ne kortit kuitenkaan toisiaan tukisi.

Saa näitä asioita ajatellakin, eikä vain laukoa idioottimaisuuksia.

perjantaina 24.04.2009

Sanoma-konserni on aloittanut
massiivisen kampanjan Yleä
vastaan kun oman bisneksen
näkymät ovat heikot. Olen työskennyt 20 vuotta media-alalla
sekä YLEssä että kaupallisessa
mediassa. Kokemuksesta voin sanoa,
että jos menee huonosti ei kannata ruveta kampittamaan kilpailijoita olipa näistä mitä mieltä tahansa.
Kun siihen ryhtyy koko organisaatio alkaa selitellä epäonnistumisiaan sillä että “kilpailijalla on paremmat lähtökohdat” Ruikuttajat eivät pärjää.

torstaina 07.05.2009

Siis aivan törkeää YLEN ja niiden jotka tätä ajavat tulee miettiä, että he menettävät maineensa ikiajoiksi. On tää niin epäoikeudenmukainen ja törkeä asia. En enää ikinä pidä YLEÄ minään. Häpeisivät edes kun kehtaavat tuollaista asiaa ajaa. Mediamaksu. Pärjäisivät raukat omillaan, tai etsisivät jonkun muun SUOJATYÖPÄIKAN itselleen.

Hurraa Sanomalle toivottavasti kampittavat Ylen oikein kunnolla ja seuraavissa vaaleissa tapetille ne poliitikot jotka moista YLETTÄVÄÄ mediamaksua ovat ajaneet läpi.

maanantaina 09.11.2009

Ei ole televisiota jotta välttyisin tv-lupamaksulta

Jätin pois television, jotta välttyisin lupamaksulta.

Nyt politikkomme haluavat siitä huolimatta, että minulla ei ole (enää) telkkaria, maksattaa minullakin kulunsa ja kustannuksensa yleisradiotoiminnastaan.

Se, joka tahtoo ylläpitää yleiradiotoimintaa maksakoon siitä aihetuvat kulut omistaan (siis verovroista tässä tapauksessa), ei minun varoistani.

Tiettävästi Yle mainoksessaan esittää, että "Kiiitos, Yle, että meillä on telkkariohjelma" (joka vaihtuu), "radio ja - kaikin kukkuraksi, myös I n t e r n e t" .

Yleisradio haluaaa omia itselleen Internetin joka on varmaankin Ylen omaisuutta, josta meillä on muka Yle'ä kiittäminen. Mautonta jonkun Ylen muka tasokkaisiin mainoksiin, Ymmärtäisin, jos olisi Göbbelsin propagandaa...

Kiitos, ei.

Ei ole eikä tuu

lauantaina 11.12.2010

yle vero

olen valmis ilman nurinoita maksamaan veron jos saisin ylen ohjelman näkymään virossa netin kautta.
nykyisin ei näy muuta kuin uutiset jos näkyvät
vuosimallia 45

torstaina 15.12.2011

(Ei otsikkoa)

Minusta ylevero on törkeää vallankäyttöä ja rahastusta.
Kotitaloudet eivät voi itse vaikuttaa menoihinsa vaan joutuvat maksamaan omasta kulutuksestaan riippumatta valtion määräämän maksun. Kansalaisten omia mielipiteistä aliarvoidaan ja luullaan että kaikki hyväksyvät television ja siinä lähetettävät ohjelmat ilman kritiikkiä. Ihmisillä ei ole edes mahdollisuutta valita maksamansa tuotteen sisältöä. Haluaisin itse valita kanavat ja ohjelmat joista maksan. Kaikkea muuta törkyä en haluaisi vastaanottimeeni lähetettävän mutta kun ei voi laittaa mihinkään "lappua" niinkuin postiluukkuun että ei mainoksia kiitos, Lapsille kaikki törky kyllä kelpaa ja siinä siitten onkin yksi turha kasvatushaaste kun sinne tv:hen kaikki tulee napin painalluksen päähän...
Rahan mahti, markkinatalous jyrää muut arvot eikä päättäjät tee mitään asialle....

lauantaina 17.12.2011

Lisää elokuva- ja TV-uutisia

1 2 3