McDavid polvituet kompressio

Etusivu » Elokuvat ja TV » Pääkirjoitus

Yle-maksu johtaa orwellilaiseen yhteiskuntaan

perjantaina 18.09.2009 - Elokuvat & TV - Paavo Vasala

Poliitikot joutuvat pian tekemään ratkaisun kiistellystä Yle-maksusta. Vaikuttaa siltä, että eduskunta päättää asettaa Yle-maksun. Päätöksessä on kyse laajasta periaatteellisesta kannanotosta vapaaseen yhteiskuntaan, ei pelkästään Yleisradion kassan hoitamisesta.


Poliitikot joutuvat pian tekemään ratkaisun kiistellystä Yle-maksusta. Vaikuttaa siltä, että eduskunta päättää asettaa Yle-maksun. Päätöksessä on kyse laajasta periaatteellisesta kannanotosta vapaaseen yhteiskuntaan, ei pelkästään Yleisradion kassan hoitamisesta.

Puolueilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus kaapata mediavalta omiin käsiinsä valtiollisen tiedotusvälineen avulla. Vaikka vapaa media kovasti protestoi Ylen pakkoveroa vastaan, kansanedustajat tullenevat näillä näkymin hyväksymään mediamaksun. Tiedotusylivallan kaappaamiseen valtiolle on nyt liian houkutteleva tilaisuus.

Mediamurroksen seurauksena ansaintapohjainen media ei jatkossa mitenkään pysty kilpailemaan valtiollisen median kanssa, kun Ylen tilille lopsahtavat jokaiselta kotitaloudelta maksut riippumatta siitä, käyttävätkö he tätä palvelua vai eivät. Kun Yle voi pakkoverojen avulla satsata jopa 10-15 miljoonaa euroa vuodessa nettisivuston hoitamiseen, joutuvat kaupalliset mediat mainosrahoitteisesti pyrkimään vastaavaan. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että sanomalehtien nettisivustot olisivat edes lähellä kannattavuusrajaa, joten Ylen nettisivusto tappaa jopa Helsingin Sanomien sivustot.

Printtimedia on kulkemassa hautaan kaikkialla, joten suomalaisten ankeana kohtalona on alistua seuraamaan valtion tiedotuskanavaa. Jos Yle saa vapaasti viedä taloudelliset toiminnan edellytykset lehtitalojen nettisivustoilta, jää jäljelle vain yksi pääkanava, jota puoluepamput hallitsevat. Valtion kontrolloimassa mediassa ei aina osaa erottaa, mikä on riippumatonta journalismia ja mikä poliittista indoktrinaatiota.

Kansalainen on jatkossa perin heikossa asemassa. Yleisöllä ei luonnollisesti ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kuluttajansuojaan, vaan maksu on maksettava, vaikka Yle työntäisi täyttä sontaa tuutin täydeltä.

Yle-maksu on diktatorinen keino hallita tiedonvälitystä. Suomi on menossa pelättyyn orwellilaiseen yhteiskuntaan, jossa valtion näkymätön käsi ohjaa, mitä manipulaatiota meidän tajuntaamme syötetään. Yle-maksu on periaatteellisesti täysin väärä keino demokratiassa.

On selvää, että Yleisradion nettipalveluita käyttävät sellaisetkin, jotka eivät katso esimerikiksi televisiota. Joka tapauksessa kansalaiset kuluttavat Ylen palveluita eri tavalla ja eri määrin. Sen vuoksikin tasamaksuna perittävä vero on epäoikeudenmukainen.

Jos valtio haluaa ylläpitää omaa tiedotusvälinettään, se tulisi rahoittaa valtion budjetin kautta kuten muutkin valtiolliset laitokset. Näin Yleisradion toiminta olisi perusteltavissa yleishyödyllisenä sivistävänä palveluna, josta kukin voi nauttia halujensa mukaan.

Turun Sanomien ex-päätoimittaja Ari Valjakka ihmettelee sanomalehti Kalevassa 17. syyskuuta 2009, etteivät poliitikot ymmärrä olla huolissaan edes oman vaalipiirinsä lehdistön tulevaisuudesta suomalaisessa demokratiassa. Niin, missähän aikovat Pohjanmaan keskustalaiset jatkossa saada äänensä kuuluviin, kun Ilkka-lehti on saateltu haudan lepoon?

Toivoa on jäljellä

Kriittisiä äänenpainoja Yle-maksua vastaan onneksi kuulee kokoomuksesta ja nyt myös keskustan nuorisosiivestä. Maailmassa on vielä toivoa jäljellä, kun eräät rohkeat vaalivat sananvapautta sekä arvostavat riippumatonta ja moniarvoista viestintäkulttuuria. Ilman monipuolista mediaa ei ole demokratiaakaan, saati yksilön vapautta.

Toivottavasti riippumaton media jaksaa painostaa poliitikkoja tekemästä tyhmyyttä, vaikka kuinka herkullinen tilanne olisikin mediavallan kaappaamiseen.

Sellaisissa vapaissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, joissa valtio ei pyri kahlitsemaan mediaa tai kaappaamaan sitä haltuunsa, myös moniarvoinen media tulee säilymään. Se on yksilön etu, ja sen seurauksena myös yhteiskunnan etu.

Paavo Vasala

Paavo Vasala

Yhteiskuntatieteiden maisteri, (tiedotusoppi) Tampereen Yliopisto. Työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä vuodesta 2005. Liiketoimintana digitaaliset markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut, Viidakko-tuotteet, verkkomedian uutisseuranta Webnewsmonitor.com, Somemonitor.com sekä tiedotepalvelu ePressi.com. Wasala Oy:n kautta toimina viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen, rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, verkkokauppa.

Edellinen uutinen Seuraava uutinen
 

Ota kantaa! Lähetä oma kommenttisi!

Otsikko:
Kommentti:
 

“Kansalainen on jatkossa perin heikossa asemassa. Yleisöllä ei luonnollisesti ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kuluttajansuojaan, vaan maksu on maksettava, vaikka Yle työntäisi täyttä sontaa tuutin täydeltä.”

Tämän paremmin asiaa ei voisi ilmaista.

Tämä kaikki tuo mieleen nyt myös ajankohtaisen vaalirahoitussirkuksen: Suomi oli juuri päässyt kärkisijoille maailman vähiten korruptoituneena maana, mutta kuinkas kävikään – “voitelurahaa” on jaettu pilvin pimein satoja tuhansia euroja sopiville henkilöille, jotta päätökset olisivat rahan antajille tulevaisuudessakin suotuisia.

Itse en ole seurannut Ylen kanavia enää vuosiin, en TV:n enkä radion puolella. Kaupallisilta kanavilta tulee parempaa ohjelmaa, niin viihde- kuin dokumenttipuolellakin. Ja suurimman osan uutistarpeestani tyydytän joka tapauksessa netin kautta, sielläkin muilta kuin Ylen sivuilta.

perjantaina 18.09.2009

Ylen monopoliaseman sementoiminen on aivan pöyristyttävää. Kun täällä Suomessa muutenkin ollaan sadoissa kirjoissa ja kansissa, tämä on tosiaan kaiken huippu.
-Yksi hauska vaihtoehto on: Kansainvälinen televisio. Vielä toistaiseksi ihmisellä voi olla oma antenni-lautanen, jonka avulla näkee jopa tuhansia kanavia imaiseksi. Varmaan kohta nämäkin kielletään. -Valitettavasti läheskään kaikilla ei ole mahdollisuuttaa pystyttää omia antenneja.

perjantaina 18.09.2009

Aikaisemmin ajattelin että tälläinen pakkomaksaminen on aika pepusta, mutta toisaalta yleltähän ei tule bigbrotheria tai vastaavaa joten onkin ihan kiva jos nämä vapaat mediat joutuisivat koville koska myyvät itseään vapaalla seksuaalisuudella, väkivallalla ja myönteisellä suhtautumisellä päihteisiin.

Tottahan tuollainen ohjelmatarjonta ja mainokset mukaanluettuina rappeuttavat suomalaista kulttuuria ja arvomaailmaa.

Vaikka en itse omista tv:tä niin voisin maksaakkin tuon mediamaksun että saataisiin jokin kompastuskivi tuollaiseen “vapaaseen” tarjontaan.

Ja sittenhän voin laillisesti hankkia tv:een ja katsoa sitä!
w0h00!

Eikä ne vapaat tv kanavat tuosta silti hetkahda, mainostavat samalla tavalla kuin ennen.

Mtv3 pystyisi tekemään säästöjä seka lisäämään mainoksista saatavaa rahaa jos vaihtaisi sen Microsoftin media palvelunsa flash pohjaiseksi kuten ylen areena on tehnyt. Näin säästyisi mediapalvelimen maksuissa ja flashillä on edullisempaa tuottaa nettimediaa ja se toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä.

perjantaina 18.09.2009

Tällä hetkellä YLE kerää x miljoonaa lupamaksuja ja tulevaisuudessa YLE-maksulla kerätään sama määrä. Tulevaisuuden korotuksetkin tulevat olemaan samoja muodosta riippumatta. Mikä muuttuu??

perjantaina 18.09.2009

Lisää elokuva- ja TV-uutisia

1 2 3