McDavid polvituet kompressio

Etusivu » Elokuvat ja TV » Vieraskynäkirjoitus

Pitääkö viranomaisen puuttua TV-ohjelmien väkivaltaan?

keskiviikkona 07.04.2010 - Elokuvat & TV - Jarmo Kalliola

On uskomatonta, että sivistyneessä maassamme pitää viranomaisen erikseen asettaa lainsäädäntöön pohjautuen uhkasakkoja tv-ohjelmien lisääntyvälle väkivallalle, kirjoittaa SuomiTV:n toimitusjohtaja Jarmo Kalliola.

Viestintävirasto antoi viime joulukuussa suomalaiselle tv-kanavalle varoituksen liian väkivaltaisesta ohjelmistosta. Eilen sama viranomainen vaati 50.000 euron uhkasakolla samaa kanavaa vähentämään väkivaltaa lasten valveillaoloaikana. Päätös perustuu lastensuojelulainsäändäntöön ja on ensimmäinen laatuaan. Viraston päätöksen mukaan mainosrahoitteisella kanavalla väkivaltaa ja onnettomuuksia esitettiin ohjelmissa viihteellisin keinoin mm. toistoin ja hidastuksin.

Eikö tässä nyt ole jotain perin outoa? Eihän tätä oikeasti tapahdu Suomessa. Minkälaiset mainostajat tuon kaiken rahoittavat? On uskomatonta, että sivistyneessä maassamme pitää viranomaisen erikseen asettaa lainsäädäntöön pohjautuen uhkasakkoja tv-ohjelmien lisääntyvälle väkivallalle. Maalaisjärjen mukaan ensisijassa tv-yhtiöiden ja mainostajien pitäisi tuo vastuu kantaa. Ja perheiden täytyy pitää huolta, etteivät pikkulapset tuijota televisiota myöhäistuntien aikana. Ei siihen viranomaisia pitäisi tarvita, sillä markkinatalouden sääntöjen mukaan; jos väkivaltaa ei myy, niin sitä ei esitetä.

Lapset ottavat mallia emotionaalisesti vaikuttavasta tv-mediasta. Näin uskovat tutkijat ja tuoreen kyselytutkimuksen mukaan peräti yhdeksän kymmenestä suomalaisesta. Eilisen viranomaispäätöksen jälkeen on varmaa, että elleivät tv-yhtiöt saa aikaan väkivaltaviihteen pelisääntöjä, niin viranomainen on valmis puuttumaan peliin entistä voimakkaammin.

Toivon, että voisimme edetä itsesäätelyn kautta, mutta avaimet taitavat olla nyt vastuullisten mainostajien käsissä.

Jarmo Kalliola
Tomitusjohtaja, SuomiTV

Lue myös:

  • <
Edellinen uutinen Seuraava uutinen
 

Ota kantaa! Lähetä oma kommenttisi!

Otsikko:
Kommentti:
 

Lisää elokuva- ja TV-uutisia

1 2 3